BiH

SDA u Republici Srpskoj puca po šavovima

SDA u Republici Srpskoj  puca po šavovima
Foto: Anadolija | SDA u Republici Srpskoj puca po šavovima

BANJALUKA, SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) strukturalno i kadrovski nalazi se pred jednim od najvećih iskušenja od svog utemeljenja, koje bi ozbiljno moglo urušiti i oslabiti ovu partiju, najprije u RS.

Čak se mogu čuti mišljenja da nakon posljednjih događaja - odlaska Nedima Čivića, poslanika u Narodnoj skupštini RS i predsjednika OO SDA Zvornik i grupe okupljene oko njega, a prije toga i skandaloznih događaja u Srebrenici, koji su kulminirali fizičkim napadom na Adila Osmanovića, zamjenika predsjednika SDA, najjača bošnjačka stranka polako počinje da puca po šavovima u Republici Srpskoj. U međuvremenu su se s partijom razišli i Senad Šepić i grupa sada već bivših poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, koji su osnovali novi politički projekat - Nezavisni blok.

Sam Čivić za "Nezavisne" kaže da SDA s njim napušta i oko 200 članova mjesnih odbora u Zvorniku, koji više, kako ističe, ne mogu da trpe teror u stranci.

"SDA se pretvorila u privatnu organizaciju u kojoj se na sve ijednoj poziciji nalaze ljudi koji nisu dobili podršku građana. SDA sada radi za interese pojedinaca, gaze i protjeruju ljude, a Edin Ramić, Ramiz Salkić i Dževad Mahmutović žele da u ime Izetbegovića kroje politiku SDA u RS, a žive u Federaciji", kaže Čivić. Posebno se osvrće na sve teže stanje Bošnjaka u RS, kojem su, kako naglašava, doprinijeli upravo ovi zvaničnici svojom politikom.

"Izetbegovića i njih, koji žive u FBiH, ne zanima kako žive Bošnjaci u RS. Salkić priča o obrazovanju u RS, a djecu je smjestio na turske koledže u Tuzli. Salkić i oni vode politiku prkosa prema Miloradu Dodiku, a onda upale auto i odvezu se u FBiH. Mi takvu politiku moramo mijenjati", poručuje Čivić.

Na sve ovo Edin Ramić, jedan od prozvanih, potpredsjednik SDA koji dolazi iz ove regije u RS, odgovara da je sve počelo pismom iz Zvornika koje je prije nekoliko mjeseci stiglo na adresu Predsjedništva SDA.

"U njemu je ostavku gospodina Čivića tražila većina članova Odbora upravo jer je on privatizovao stranku u Zvorniku i radio vaninstitucionalno, nakon čega mu je ostavljena nova šansa da promijeni svoj odnos, ali on je iznevjerio ukazano povjerenje. Nakon toga Centrala SDA je oformila povjereništvo za Zvornik. Većina članova SDA u ovom gradu ostanak je uslovila odlaskom Čivića", kaže Ramić. Na konstataciju da Čivić tvrdi upravo suprotno, odgovara da će se sve reći i pokazati na narednim izborima.

Srebreničanin Sadik Ahmetović, inače dugogodišnji potpredsjednik SDA, kaže da je tu stranku "tamo gdje joj je trebalo najveće jedinstvo - u RS, urušio Izetbegović, jer je na silu predaje onima koji nemaju nikakav legitimitet".

"Rušenje Čivića, koji ima najveću podršku i najbolji izborni rezultat, pokazatelj je stanja i načina vladanja SDA i njenog predsjednika. Već imamo masovni odlazak povratnika iz RS, jedna trećina ih je već napustila RS zbog nerješavanja osnovnih životnih pitanja i ponižavanja od strane ministra Ramića", kaže Ahmetović, koji zaključuje da situacija nije nimalo naivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije