BiH

SDP BiH: Staćemo na put svakom nasrtaju na državu

SDP BiH: Staćemo na put svakom nasrtaju na državu
SDP BiH: Staćemo na put svakom nasrtaju na državu

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH (SDP) istakla je u današnjem saopštenju da je protiv prijedloga Saveza demokratskih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) o izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojima je predviđeno onemogućavanje sankcija za nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Poručuju da se još jednom pokazuje kako iz Republike Srpske nema razlike u pogledu na državu BiH i njene institucije, bez obzira da li je u pitanju tzv. reformski Savez za promjene ili opozicioni SNSD.

U SDP-u smatraju da se ovim prijedlogom pokazuje da su ipak svjesni posljedica neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, te da će, u dosljedno vrijeme, zbog toga neko morati odgovarati.

"Nezavisno sudstvo je garant zaštite ustavnopravnog poretka, zakonitosti, te ljudskih prava i sloboda. Institucije Ustavnog suda BiH i Suda BiH su temelj bh. društva, a SDP BiH najoštrije osuđuje bilo kakav pokušaj politiziranja rada ovih institucija te će, zajedno sa svim državotvornim snagama, stati na put svakom nasrtaju na državu BiH i njen ustavnopravni poredak", navodi se u saopštenju.

Takođe zaključuju da je Ustavni sud BiH institucija koja je u bh. društvu garant ustavnopravnog poretka i zaštitnik osnovnih ljudskih prava i sloboda, a da njegovo djelovanje u složenim okolnostima u postdejtonskom periodu ima važnu ulogu i uticaj na podizanje svijesti o značaju ostvarivanja principa ustavnosti i zakonitosti, saopšteno je iz SDP BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije