BiH

SDP BiH može ostati ako Lagumdžija ode

SDP BiH može ostati ako Lagumdžija ode
SDP BiH može ostati ako Lagumdžija ode

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH može ostati dio državne vlasti ukoliko prihvati smjenu svog predsjednika Zlatka Lagumdžije s funkcije ministra vanjskih poslova BiH.

Ovo su juče "Nezavisnim" potvrdili zvaničnici nekoliko stranaka parlamentarne većine, koji naglašavaju da proces Lagumdžijine smjene nepovratno teče i da će biti okončan kroz parlamentarnu proceduru sa SDP-om ili bez njega u državnoj vlasti.

Potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović kaže da je ova stranka navela najmanje 10 razloga zbog kojih će podržati smjenu Zlatka Lagumdžije.

On čak tvrdi da će takav rasplet situacije otvoriti proces koji će u SDP-u rezultirati smjenom Lagumdžije i sa funkcije predsjednika stranke.

"Lagumdžija je nanio mnogo zla i nepravde državi. SDA nema ništa protiv da SDP ostane u vlasti, ali s nekim drugim umjesto Lagumdžije na funkciji ministra. Ko će, međutim, činiti parlamentarnu većinu, to će biti stvar političkog dogovora", ističe Mehmedović. Potpredsjednik SDA vjeruje da će biti dovoljno ruku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH za ovu inicijativu.

"Ali, ako i ne bude tako, Lagumdžija će onda biti smijenjen na način na koji će biti i Denis Bećirović", zaključuje Mehmedović.

Sudeći prema stavu SNSD-a, ni u ovoj partiji ne bi se previše bunili ostankom SDP-a u državnoj vlasti, ali s novim kadrovskim rješenjem umjesto Lagumdžije na čelu bh. diplomatije.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović ističe da Banjaluka lideru SDP-a zamjera teška kršenja Ustava BiH.

"Nemamo ništa protiv da neko drugi umjesto Lagumdžije bude izabran za ministra, ukoliko se SDP opredijeli da i dalje bude dio vlasti. Nisam, međutim, siguran da bi šestorka ostala stabilna Lagumdžijinim odlaskom s funkcije", navodi Prodanović, dodajući da nekadašnja šestorka bitno zavisi od stava SDP-a u ovom procesu.

Ako uspiju obezbijediti novu većinu, SDP izlazi iz državne vlasti, poručio Hadžić

Da je, pak, teško očekivati ostanak "krnjeg" SDP-a u vlasti, bez svog lidera, "Nezavisnim" je juče potvrdio i potpredsjednik ove stranke Damir Hadžić, koji u Vijeću ministara BiH obnaša dužnost ministra prometa i komunikacija.

"Ono što nikako nije moguće je to da bilo ko iz stranaka koje čine parlamentarnu većinu odlučuje ko će iz SDP-a biti na čelu ministarstava. Mi, dakle, nemamo na papiru ko je ta nova većina. Ako je uspiju obezbijediti, SDP i svi njegovi ljudi izlaze iz državne vlasti", kaže Hadžić, koji naglašava da ova stranka neće pristati na bilo kakve ucjene. On uvjerava da će SDP izaći iz vlasti istog trena kada bude obezbijeđena nova parlamentarna većina.

"BiH je u teškoj situaciji i mi u tom slučaju nećemo plakati za foteljama, poput SDA", zaključuje Hadžić.

U Parlamentarnoj skupštini BiH juče je potvrđeno da je naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana za petak, 5. oktobra, umjesto ranije razmatranog termina 6. oktobra, kada je dan izborne šutnje u BiH. Iako će dnevni red biti naknadno utvrđen, očekuje se da će jedna od tačaka, ili možda i jedina, biti inicijativa 14 poslanika iz RS za Lagumdžijinu smjenu.

Dva HDZ-a kalkulišu

Ključnu ulogu u ovom procesu, koji će se nesumnjivo reflektovati i na prekompoziciju vlasti u FBiH, imaće dva HDZ-a. Nakon što je Zlatko Lagumdžija sa SBB-om Fahrudina Radončića i strankama Dragana Čovića i Bože Ljubića formirao novu federalnu četvorku, na neki način stvorena je i pat pozicija na nivou države.

Politički analitičari smatraju da HDZ-i sada i te kako kalkuliraju i razmatraju hoće li podržati Lagumdžijinu smjenu, jer im je iznimno bitno da uđu u vlast u Federaciji i dobiju od Lagumdžije obećanu kontrolu nad pojedinim velikim javnim kompanijama u FBiH, koje zbog produkcije finansijskih sredstava nazivaju zlatnim kokama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije