BiH

SDP: Vijeće ministara BiH bez "ostalih" je nedopustivo

SDP: Vijeće ministara BiH bez "ostalih" je nedopustivo
SDP: Vijeće ministara BiH bez "ostalih" je nedopustivo

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine smatra poražavajućim činjenicu da u novom sazivu Savjeta ministara BiH nema nijednog ministra iz reda "ostalih".

Time, rečeno je u saopštenju, nova vladajuća koalicija dokazuje da ih nije briga za eventualnu skorašnju implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koja je i dalje jedan od uslova za nastavak evropskih integracija BiH.

Blamažom nove koalicine većine su ocijenili i nepoznavanje ustavnih metoda za popunjavanje ministarskih mjesta u Savjetu ministara, što je dovelo do toga da ministar i zamjenik budu iz istog naroda.

Za SDP blamaža je i to što su na federalnom nivou, da bi došli do formiranja vlasti, ministri preko noći morali mijenjati nacionalnost i to po nalogu stranke.

"Situacija u kojoj na državnom nivou nema nijednog ministra iz reda 'ostalih' još jednom dokazuje nesposobnost onih, koji, ni šest mjeseci nakon izbora, nisu u stanju formirati vlast", rečeno je u saopštenju.

Kažu da je vladajuća koalicija, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Demokratska fronta (DF), proces uspostavljanja vlasti svela na nivo "etničke pijace".

Za SDP ovakav propust, osim što predstavlja kršenje Zakona o Savjetu ministara, šalje i vrlo lošu poruku oni koji vjeruju da će BiH postati društvo u kojem će svi biti jednaki.

Pozvali su stoga stranke koalicije da ne dozvole imenovanje nezakonitog Savjeta ministara u kojem se neće naći mjesta za pripadnika nekoga od stotina hiljada građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, jer će time pokazati kako je ovo i njihova država.

"Ukoliko se na ovaj poziv ogluše to će biti jasan dokaz da će najveću cijenu ovakvih političkih saveza platiti građani, kojima se u sljedeće četiri godine neće ponuditi ništa što bi njihov život u ovoj zemlji učinilo boljim", zaključeno je u saopštenju Centra za informiranje SDP-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije