BiH

SDP mijenja i rukovodstvo i Statut

SDP mijenja i rukovodstvo i Statut
SDP mijenja i rukovodstvo i Statut

SARAJEVO - Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH, uprkos suprotstavljenim stavovima njegovih članova uoči sjednice, jednoglasno je zaključilo da novo rukovodstvo stranke bude izabrano na vanrednom kongresu po važećem statutu.

Da li će biti vanrednog kongresa i da li će biti prihvaćen sinoćnji zaključak Predsjedništva SDP-a odlučiće ipak Glavni odbor SDP-a, koji bi trebalo da zasjeda u subotu.

Izbor novog rukovodstva nametnut je kao obaveza zbog lošeg rezultata ove partije ostvarenog na opštim izborima 12. oktobra. SDP je na ovim izborima izgubio dvije trećine glasova u odnosu na prošle opšte izbore.

"Za izborne rezultate SDP-a odgovornost snose organi partije, od predsjednika do Predsjedništva, kao i pojedinci, a što će biti podložno ozbiljnoj analizi kako bi se izvukle pouke", izjavio je sinoć predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon sjednice Predsjedništva SDP-a u proširenom sazivu, ponovivši da se on neće kandidovati za još jedan predsjednički mandat.

Nekoliko članova Predsjedništva SDP-a uoči sjednice zagovaralo je prvo izmjenu Statuta stranke radi izbora predsjednika na direktnim izborima, a tek potom redovni kongres na kojem bi bili izabrani glavni i nadzorni odbor partije.

Na sjednici je zato napravljen kompromis i formirana radna grupa koja treba pripremiti izmjene Statuta stranke.

Tomo Vidović, član Predsjedništva SDP-a, kazao je juče da je na devetosatnoj sjednici ovog stranačkog tijela "napokon bilo kritičkih stavova" i da članovi rukovodstva, za razliku od ranijeg perioda, u raspravi "nisu išli linijom manjeg otpora i nezamjeranja".

"Napokon je rasprava bila konstruktivna s različitim stavovima. Ja sam i ranije upozoravao na nestatutarne prakse i zbog toga prije šest mjeseci ponudio ostavku u Predsjedništvu, ali nije bilo nikakvih efekata", rekao je Vidović.

On je napomenuo da je Predsjedništvo zaključilo da Glavni odbor u subotu uopšte neće razmatrati ostavke koje su zbog lošeg izbornog rezultata već podnijeli generalni sekretar stranke i jedan od njenih potpredsjednika Nermin Nikšić i Damir Hadžić.

"One su sad deplasirane jer je zaključeno da se bira kompletno novo rukovodstvo", naglasio je Vidović, dodavši da u SDP-u, "sudeći po zaključcima Predsjedništva stranke, nema frakcija ni suprotstavljenih struja".

Da su na sjednici Predsjedništva SDP-a "napokon iznošena različita mišljenja ali bez vrijeđanja i uz puno uvažavanje" potvrdilo nam je još nekoliko članova ovog stranačkog tijela, ali su oni insistirali na anonimnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije