BiH

SDS: Nadležni organi da zaštite Topalićevu i Medićevu

SDS: Nadležni organi da zaštite Topalićevu i Medićevu
Foto: N.N. | SDS: Nadležni organi da zaštite Topalićevu i Medićevu

BANJALUKA - SDS smatra da orkestrirani napadi na Svjetlanu Topalić, urednika i producenta BHT 1, i Pejku Medić, direktora BH Radija, putem društvenih mreža i dijela političke javnosti iz Federacije BiH predstavljaju ozbiljnu prijetnju po njihovu bezbjednost, kao i atak na novinarsku profesiju.

"Pozivamo nadležne istražne organe da zaštite Svjetlanu Topalić i Pejku Medić i utvrde da li ima elemenata krivičnog djela u prijetnjama koje već danima dobijaju zbog iznošenja svog ličnog stava putem društvenih mreža", saopšteno je iz SDS-a.

U ovoj stranci ističu da bezbjednost novinara, pogotovo u složenim društvima kakvo je u BiH, mora biti prioritet institucijama koje štite pravni poredak, ali i svim organizacijama i pojedincima koji se bave javnim poslom.

"Svjesni sve češćih napada na novinare kao društvo moramo učiniti sve da oni budu zaštićeni i sigurni. U obavljanju svoga posla novinari moraju biti sistemski zaštićeni od prijetnji, političkih pritisaka, uvreda i omalovažavanja, a sloboda govora kao elementarno ljudsko pravo i civilizacijska tekovina mora biti garantovana svakome pojedincu", poručili su iz SDS-a.

Mediji su prenijeli da se Svjetlana Topalić, koja na BHRT-u radi od njegovog formiranja, našla na meti nakon što je na svom "Tviter" profilu, povodom Dana Republike Srpske, napisala "Srećan ti rođendan, Republiko".

Identičnu poruku na "Fejsbuku" postavila je i direktor BH Radija Pejka Medić, koja se kao i Topalićeva odmah našla na meti "kolega" iz federalnih medija i korisnika društvenih mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije