BiH

SDS uputio 3 zahtjeva CIK-u

SDS uputio 3 zahtjeva CIK-u
SDS uputio 3 zahtjeva CIK-u

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka /SDS/ podnijela je danas Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH tri zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske, vještačenje nevažećih glasačkih listića i ponavljanje izbora u Prijedoru.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan rekao je da ova stranka traži ponovno brojanje glasačkih listića u prisustvu akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima Srednja Marićka /Prijedor/ i Velika Obarska /Bijeljina/, zbog sumnje da su glasovi koje je osvojio kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić upisani kandidatu koalicije "Domovina" Ramizu Salkiću.

On je dodao da isti zahtjev imaju i za biračko mjesto Greben u opštini Višegrad, gdje Tadić nije osvojio nijedan glas, dok su članice Saveza imale oko 130 glasova.

"Ovo su tri direktna slučaja koja smo ustanovili. Riječ je o ukupno 535 glasova za koje je Ognjen Tadić oštećen i to je razlog da tražimo ponovno brojanje na tim mjestima. Ako se ustanovi da je zahtjev osnovan, onda tražimo da se ponovo prebroje svi glasački listići u Srpskoj za nivo predsjednika Republike", istakao je Ćuzulan.

Navodeći da je u Prijedoru više od 40 odsto vreća sa glasačkim materijalom do Gradske izborne komisije stiglo otvoreno, Ćuzulan kaže da je "očigledno da se glasački materijal mijenjao i prema tome prilagođavao zapisnik".

"Postoji potpuna sumnja u neregularnost izbora i tražimo da se u Prijedoru ponove izbori", rekao je Ćuzulan.

SDS traži i da se izvrši vještačenje nevažećih glasačkih listića, jer ih je za nivo predsjednika Republike Srpske bilo 38.000.

Prema njegovim riječima, sumnja se da su popunjeni listići zamijenjeni praznim s obzirom da je na nekim biračkim mjestima postojala primjedba o manjku glasačkog materijala pred početak glasanja.

"Hoćemo da grafološkom ekspertizom ustanovimo da li su se koristile dvije različite olovke i da li i koliko je bilo glasačkih listića na kojima se glasalo za Tadića, a proglašeni su nevažećim", rekao je Ćuzulan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije