BiH

SIPA u Kalesiji uhapsila državljanku Srbije zbog sumnje u povezanost sa terorizmom

SIPA u Kalesiji uhapsila državljanku Srbije zbog sumnje u povezanost sa terorizmom
SIPA u Kalesiji uhapsila državljanku Srbije zbog sumnje u povezanost sa terorizmom

KALESIJA - Dvadesetjednogodišnja državljanka Srbije Elma Đusinac, iz Kosovske Mitrovice, uhapšena je u utorak naveče kod Kalesije, zbog sumnje da je povezana s terorizmom.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su nju i njenog supruga Enesa Mešića, koji je potom i pušten na slobodu. On je i ranije hapšen u akciji "Damask", i to kao član grupe Bilala Bosnića.

Mešić je, kako je juče procurilo u javnost, sada iskorišten kao svojevrsni mamac kako bi se došlo do Elme Đusinac, koja je predstavljala prijetnju po sigurnost BiH. Kako se saznaje, Elma Đusinac je prije nekoliko dana u BiH ušla ilegalno, a cijela akcija njenog lociranja i hapšenja izvedena je u saradnji obavještajno-bezbjednosnih agencija BiH i Srbije.

Naime, nalog za hapšenje ove Srbijanke stigao je direktno iz MUP-a Srbije. Nedugo nakon što je privedena, Elma Đusinac je prebačena u Službu za poslove sa strancima. Kristina Jozić, portparol SIPA, nije mogla da precizira zbog čega je Elma Đusinac uhapšena.

"SIPA intenzivno provodi istražne radnje u vezi sa slučajevima u Rajlovcu i Zavidovićima, ali što se tiče konkretnih pojedinosti o tome ne možemo govoriti", kazala je Jozićeva.

Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, rekao je juče "Nezavisnim" da je Služba  za poslove sa strancima preksinoć od Državne agencije za istraga i zaštitu preuzela Elmu Đusinac.

"Ona se trenutno nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Mi takođe vršimo neku vrstu istrage. Vrše se vještačenja i dodatne istraga i više detalja o tome imaćemo naknadno", rekao je Nizam.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, potvrdio je  juče da je Enes Mešić saslušan i pušten na slobodu. Detalje nije želio govoriti.

Inače, Milanko Mihajilica, predsjednik Odbora za bezbjednost NS RS, juče je, nakon sjednice tog odbora s Odborom Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, kazao da je hapšenje državljanke Srbije pod sumnjom za terorizam upravo plod zajedničkih aktivnosti organa RS, BiH, Srbije i zemalja u regionu. Enes Mešić je odranije poznat obavještajnim i bezbjednosnim agencijama BiH. On je bio u grupi osoba koje su "pale" 3. septembra prošle godine u akciji "Damask" zajedno s Bosnićem, te Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom.

Nakon tromjesečnog pritvora na slobodu su pušteni svi osim Bosnića, koji je nedavno prvostepenom presudom osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije