BiH

SM BiH: Nove mjere u cilju sprečavanja pranja novca

SM BiH: Nove mjere u cilju sprečavanja pranja novca
SM BiH: Nove mjere u cilju sprečavanja pranja novca

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je danas Pregled nosilaca aktivnosti za provođenje Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, kojim su identifikovani nosioci osam aktivnosti i rokovi u kojima pojedine stavke Akcionog plana treba da budu provedene.

Ovaj dokument usvojen je s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF), pojašnjava se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Aktivnosti se odnose na kriminalizaciju pranja novca, privremene mjere i pljenidbu, sankcije, propise i nadzor, obim krivičnog djela finansiranja terorizma, ciljane finansijske sankcije, neprofitni sektor i prekograničnu kontrolu valuta.

Identifikacija nosilaca aktivnosti za realizaciju svake od pojedinih mjera iz Akcionog plana izvršena je u skladu s nadležnostima pojedinih organa na BiH i entitetskom, te nivou Brčko distrikta.

Ministarstvo bezbjednosti BiH sačinilo je Pregled nosilaca aktivnosti u skladu sa zaključkom sjednice Savjeta ministara BiH, održane 26. juna, prilikom usvajanja Akcionog plana.

Savjet ministara zadužio je Manival delegaciju BiH da u punom sastavu prisustvuje sastanku sa FATF-om, koji je zakazan za 18. septembar.

Ministarstvo pravde zaduženo je da do kraja septembra predloži Prijedlog odluke o imenovanju radne grupe koju će činiti rukovodioci nadležnih institucija i koja će koordinisati aktivnosti na provođenju Akcionog plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije