BiH

SM BiH utvrdio Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju terorizma

SM BiH utvrdio Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju terorizma
SM BiH utvrdio Prijedlog izmjena Zakona o finansiranju terorizma

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojim se, uz proširenje definicije terorističke organizacije, otklanjaju nedostaci u oblasti prenosa novca i novčanih instrumenata preko granice.

Ovim prijedlogom jasnije se definišu način i sredstva dostavljanja podataka Finansijsko-obavještajnom odjeljenju pri Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su utvrđene izmjene i dopune s ciljem harmonizovanja ovog zakona sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca - FATF.

Riječ je o Prijedlogu zakona koji nosi oznaku "E", kao svojevrsnoj potvrdi usklađivanja s legislativom EU u ovoj oblasti.

Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće Prijedlog zakona s ugrađenim sugestijama sa sjednice Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Savjet ministara BiH usvojio je i informaciju Ministarstva bezbjednosti o potrebi izrade procjene prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u BiH radi sagledavanja mogućnosti za efikasno angažovanje raspoloživih finansijskih, tehničkih i ljudskih resursa u borbi protiv finansijskog kriminala.

Procjena prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u BiH, u skladu s Prvom preporukom FATF-a, predstavlja sveobuhvatan proces prikupljanja i analize relevantnih podataka kako bi bio procijenjen stepen izloženosti pojedinačnih sektora pranju novca i finansiranju terorizma.

Ministarstvo bezbjednosti BiH će za njenu izradu pribaviti neophodnu saglasnost vlada Republike Srpske, Federacije, i Brčko distrikta i predložiće Savjetu ministara BiH članove radne grupe za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u BiH.

Za izradu procjene prijetnje od rizika pranja novca i finansiranja terorizma u BiH, nakon dobijanja saglasnosti entiteta, biće zatražena tehnička pomoć Svjetske banke.

Savjet ministara BiH naglasio je potrebnom stalnu i redovnu komunikaciju u vezi s pripremama i izvršavanjem obaveza BiH povodom predstojećeg Samita zemalja regiona, koji će biti održan 4. jula u Parizu.

Koordinator aktivnosti biće direktor Direkcije za evropske integracije BiH u saradnji sa svim ministarstvima i tijelima Savjeta ministara BiH u okviru njihovih nadležnosti, o čemu će redovno izvještavati Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH realizovao je 91 odsto zaključaka donesenih u 2015. godini, odnosno ministarstva i nadležne agencije realizovali su 682 od 746 zaključaka, a nerealizovana su 64 zaključka, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH, koji je razmotren na sjednici.

Ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Savjeta ministara BiH zaduženi su da ih bez daljeg odgađanja u cijelosti sprovedu i da ubrzaju aktivnosti na realizaciji zaključaka koji zahtijevaju duži vremenski period ili saradnju s drugim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije