BiH

SNSD, DNS i SP će imati zajedničke kandidate

SNSD, DNS i SP će imati zajedničke kandidate
SNSD, DNS i SP će imati zajedničke kandidate

BANJALUKA - SNSD, DNS i SP odlučni su da na narednim opštim izborima u oktobru ponude zajedničke kandidate za pozicije predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Marko Pavić, lider DNS-a, i Petar Đokić, predsjednik SP-a, danas su nakon sastanka koalicije koja čini Vladu RS zaključili da će se o konkretnim imenima dogovoriti u narednom periodu.

Pošto je Dodik već ranije potvrdio da će on biti kandidat za predsjednika RS, ostaje dogovor o tome ko će biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, s obzirom na to da su, podsjećamo, tri stranke postigle načelnu saglasnost da kadidata ponudi koaliconi blok. Razmimoilaženje je trenutno oko toga da li će kadidat biti Pavić ili neko drugi koga delegira koalicija oko DNS-a. Ustav BiH onemogućava da se na tu poziciju ponovo kandiduje Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

"Stvari se već naziru, ali ćemo morati da poštujemo sve predviđene procedure", rekao je Dodik.

Osvrćući se na predstojeće parlamentarne izbore u oktobru, Đokić je izrazio spremnost da dosadašnja koalicija nastavi saradnju i nakon implementacije rezultata opštih izora.

Pavić je istakao da će se organi stranke i koalicija okupljena oko DNS-a izjasniti o zajedničkim kandidatima za pozicije na opštim izborima.

"DNS je tu u specifičnoj poziciji, jer mi imamo koaliciju s kojom moramo usaglasiti ove stavove", naveo je on.

Osim predstojećih izbora, rukovodstva tri partije su razmotrila mjere koje je Vlada RS usvojila i predložila Narodnoj skupštini RS na usvajanje, a čiji je cilj sanacija šteta nastalih usljed katastrofalnih poplava koje su prošlog mjeseca pogodile RS.

Dodik je rekao da je procjena da će oporavak od posljedica poplava trajati pet do sedam godina, potvrdivši da je u fondu solidarnosti dosad sakupljeno oko 90 miliona maraka.

"Plate i penzije će ostati na istom nivou kao i do sada. Mi sada treba da nađemo druge izvore finansiranja", naglasio je Dodik.

On je, uoči skupštinskog zasjedanja, koje je na rasporedu u petak, pozvao opozicione partije da prije skupštinske rasprave predlože svoje mjere, te da budu konstruktivne.

"Ne želimo da se nadmećemo s njima i pozivam ih da već sutra čujemo njihove prijedloge", rekao je Dodik.

Đokić je napomenuo da će biti primijenjene dvije mjere sanacija šteta nastalih usljed poplava, od kojih je prva sanacija porodičnih domaćinstava koja su oštećena, a druga podrška privredi i njen oporavak.

"Učinićemo sve kao koalicija da pomognemo našim građanima", rekao je i potvrdio da u narednom periodu neće biti smanjivanja penzija i plata u RS.

Iako je rekao da se koalicija u načelu slaže sa svim iznesenim mjerama, kazao je da ostavlja prostor za korekcije koje će biti predmet razmatranja u poslaničkim klubovima tokom današnjeg dana.

"Takođe smo se dogovorili da budu preduzete sve mjere preventive za naredni period, ali one neće biti jednostavne, jer zahtijevaju mnogo finansijskih sredstava", upozorio je Đokić.

Pavić je napomenuo da DNS podržava mjere Vlade RS dodajući da ova partija ima sitne primjedbe, ali da vjeruje da će sve biti ispravljeno tokom rasprava u klubovima i na samoj sjednici.

On je rekao kako koalicija ne želi da se skupštinsko zasjedanje pretvori u nadmetanje.

"Ne želimo da gledamo nadmetanje gradova ko je više stradao, i stranaka koja je više učinilia da pomogne u toj situaciji. Ne želimo takmičenje opozicije i vlasti", rekao je Pavić.

On je istakao da sve tri stranke koalicije žele fer razgovore u okviru sjednice Skupštine istaknuvši da građani s velikom pažnjom iščekuju njene rezultate.

U delegaciji SNSD-a na sastanku su bili i predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora stranke Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić te međunarodni sekretar stranke Željka Cvijanović.

Delegaciju DNS-a činili su i potpredsjednici stranke Nedeljko Čubrilović i Spomenka Stevanović, kao i generalni sekretar stranke Dragutin Rodić.

U delegaciji SP-a bili su i potpredsjednici partije Budimir Aćimović, Dalibor Stević i Živko Marjanac te predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije