BiH

SNSD niko neće spriječiti da otvara raspravu o zločinima nad Srbima

SNSD niko neće spriječiti da otvara raspravu o zločinima nad Srbima
SNSD niko neće spriječiti da otvara raspravu o zločinima nad Srbima

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da poslanike SNSD-a niko neće spriječiti da u parlamentu otvaraju pitanje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

"Ukoliko neko misli da nas može time disciplinovati i ucjenjivati grdno se vara", rekao je Košarac, komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića da će ovaj dom morati da nađe način kako da bude spriječena "zloupotreba u ponašanju poslanika".

On je ocijenio da je "nedopustivo da Džaferović bilo kome drži predavanja, jer je potpuno nekredibilan", nakon dokaza koje je Tužilaštvu BiH dostavio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, a koji ga terete da nije procesuirao one koji su počinili ratni zločin nad Srbima.

"Ako iko treba da ćuti u ovoj zemlji onda je to Džaferović", poručio je Košarac i podsjetio da je, prema ovim dokumentima, Džaferović, kao nekadašnji načelnik Centra javne bezbjednosti u Zenici, bio direktno uključen u proces dovođenja mudžahedina u BiH, njihovom legalnom boravku, te pomaganju da dobiju dokumente i mijenjaju identitet.

 On je ponovio da SNSD neće odustati od ranijeg stava da poslanike ove stranke ne može predstavljati čovjek koji je prikrio ratni zločin i koji ima ratnu hipoteku.

 Osvrćući se na izjavu Džaferovića da će parlament morati da razmotri i pitanje novčanih kazni za poslanike koji se ne ponašaju u skladu sa svojim obavezama, Košarac je rekao da poslanici SNSD-a nisu opterećeni ličnim primanjima, već potrebom da zaštite interes Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

On je istakao da poslanici SNDS-a rade svoj posao kao članovi komisija i stalnih delegacija parlamenta.

Košarac kaže da su poslanici SNSD-a zabrinuti time što u BiH nemaju sagovornika o pitanju odgovornosti za krivično djelo prikrivanja ratnog zločina.

 "Ne možemo da vjerujemo da nema političke zrelosti, ne samo stranaka u Federaciji BiH, već i u Republici Srpskoj da bi na temelju političkog dijaloga utvrdili političku odgovornost Džaferovića", istakao je on, ocjenivši da je to poraz, prije svega, onih koji žele da razvijaju BiH.

 Praksa je u mnogim parlamentima u svijetu, podsjetio je Košarac, da poslanici imaju pravo da napuste sjednicu ukoliko se ne slažu s nečim.

 

"Ne odustajemo od toga da Džaferović bude smijenjen i svaki put kada on bude predsjedavao Predstavničkim domom nećemo prisustvovati sjednici, sve dok ne dobijemo podršku za njegovu smjenu", poručio je Košarac.

Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu napustio je današnju sjednicu nakon što u dnevni red nije uvršten njihov zahtjev za razrješenje Džaferovića sa dužnosti predsjedavajućeg ovog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije