BiH

SSS BiH Vladi uputio nekoliko zahtjeva: Moguća "socijalna blokada" FBiH

SSS BiH Vladi uputio nekoliko zahtjeva: Moguća "socijalna blokada" FBiH
SSS BiH Vladi uputio nekoliko zahtjeva: Moguća "socijalna blokada" FBiH

SARAJEVO - Ukoliko Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH napusti Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, u Federaciji bi mogla da nastupi totalna blokada, kako se to dogodilo svojevremeno i u Hrvatskoj.

Na ovu mogućnost upozorio je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH, obrazlažući prethodno odaslano saopćenje ove organizacije kojim je SSS BiH Vladu Federacije pozvao da, između ostalog, hitno stavi van snage rješenje kojim se iz Registra udruženja FBiH briše Sindikat osnovnog obrazovanja FBiH.

"Zahtijevamo od Vlade FBiH da se odmah objave sva rješenja o reprezentativnosti sindikata u 'Službenim novinama FBiH' i otpočnu pregovori za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora", navedeno je u saopćenju, u kojem SSS BiH upozorava da, u protivnom, neće učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća.

"S obzirom na to da se radi o vrlo opravdanim zahtjevima, koje Vlada FBiH može ispuniti u najkraćem mogućem roku i da su oni u skladu sa važećim zakonskim rješenjima i konvencijama Međunarodne organizacije rada, nadamo se da će Vlada pokazati spremnost da se ponaša kao istinski socijalni partner i na taj način izbjegne dalje usložnjavanje situacije", navedeno je u saopćenju.

Sam Bajramović podsjeća na događaje u Hrvatskoj, kada se tamošnji sindikat povukao iz sličnog tijela.

"Dakle, bili su u totalnoj blokadi, jer ako nema ozbiljnog dijaloga, nema ni partnerstva, nema ničega. Poslodavci, sindikat i Vlada čine tronožac, a ako nema jedne noge, onda taj tronožac pada", slikovito opisuje Bajramović mogući razvoj situacije.

Ukoliko se zaista dogodi da SSS BiH napusti Ekonomsko-socijalno vijeće, Bajramović smatra da bi posljedice bile nesagledive te da bi to jako odjeknulo i u Međunarodnoj organizaciji rada.

"Mi vjerujemo da to neko namjerno radi, ali ne namjerno zato što to hoće, nego iz svog neznanja", ističe Bajramović.

Na pitanje ko bi mogao biti taj "neko", odgovara da "gore" (u Vladi FBiH) imaju veliki broj savjetnika.

Premijer Fadil Novalić juče nije odgovarao na naše pozive, a dok je trajala sjednica Vlade, javio nam se ministar pravde Mato Jozić, neporedno zadužen za neka od ovih pitanja. Jozić je poručio da, kad zahtijevi sindikata dođu do Vlade, Vlada će odgovoriti.

Na pitanje kako će Vlada konkretno odgovoriti na zahtjev SSS BiH da hitno stavi van snage rješenje kojim se iz Registra udruženja FBiH briše Sindikat osnovnog obrazovanja, Jozić je odgovorio da za sve postoje procedure.

"Ako budu ispunjeni uslovi, rješenje će biti poništeno", zaključio je Jozić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije