BiH

Sa diplomatskim pasošem i na čelo najvećih firmi

Sa diplomatskim pasošem i na čelo najvećih firmi
Sa diplomatskim pasošem i na čelo najvećih firmi

SARAJEVO - Predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede BiH" ili Upravog odbora "BH Telecoma" ili bilo koji drugi zvaninik nekog profitabilnog javnog preduzeća, ukoliko ispunjava određene vanjskopolitike uslove, danas može da ima diplomatski pasoš koji sa sobom nosi diplomatski imunitet i mnoge druge privilegije!

Ova mogućnost, naime, proizlazi iz Pravilnika o diplomatskim pasošima, koji je utvrđen odlukom bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u decembru 2014. godine. Budući da je mandat prethodnog saziva Vijeća ministara prestao u oktobru 2014, te da je novi saziv imenovan u martu 2015. godine, ovo znai da je Pravilnik donosen u tehnikom mandatu prethodnog Vijeća ministara, iz još nepoznatih razloga.

Osim svih kategorija na listama A i B, koje, naime, imaju pravo na ovu privilegiju, pod takom 25. novog pravilnika predviđen je i dio koji se odnosi na bivše visoke diplomate.

"Bivši ambasadori i generalni konzuli BiH, koji su u MIP BiH proveli najmanje 10 godina, od ega najmanje pet godina na poslovima ambasadora ili generalnog konzula, pod uslovom da nisu zaposleni u privatnom sektoru", navedeno je u obrazloženju prava na diplomatski pasoš.

I ovdje su, naime, najmanje dvije stvari sporne.

Prva je da je vremenski obavezni rok za ambasadore i generalne konzule smanjen sa ranijih 10 na sadašnjih pet godina.

A druga je apsolutno upitna i određuje da, ukoliko pretendent na pasoš ispunjava ostale uslove, samo još ne smije biti zaposlen u privatnom sektoru. Dakle, može i u državnoj firmi ili kompaniji, ali i u najprofitabilnijim javnim preduzećima koja obrću milione.

Raniji uslov je bio da pasoš može dobiti samo onaj koji nakon ambasadorske službe odlazi u "diplomatsku penziju".

Stoga se postavlja pitanje kako jedan bivši diplomata, a sada, primjera radi, predsjednik NO nekog velikog javnog preduzeća, može savjesno i bez ikakvog sukoba interesa obavljati posao ako zna da u džepu ima pasoš koji otvara mnoga vrata i koji ga u svakom trenutku može spasiti mogućih nevolja?!

Ana TrišićBabić, bivši zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, smatra da ova privilegija treba da važi samo za bivše lanove Predsjedništva, šefove diplomatije, premijere i predsjednike entiteta.

"Budući da je kod nas u diplomatiji prilian haos, ne vidim razlog da se sve ove kategorije uvedu u pravo nosilaca diplomatskih pasoša nakon isteka mandata", istie ona.

Ni Slobodan Šoja, koji je bio bh. ambasador u dva mandata, ne vidi razloga da nosi u džepu ovaj dokument, pogotovo ne pod ovim uslovima.

"Smatram da to pravo treba svesti pod najmanju moguću mjeru. Zaista je smiješno da diplomatski pasoš imaju mnogi. Evo, ja vrlo lijepo živim i bez diplomatskog pasoša. Odluka da se to 'raširi' sigurno krije neku lošu namjeru", zakljuuje Šoja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije