BiH

Salihović: Zajedničkom borbom protiv terorizma do rezultata

Salihović: Zajedničkom borbom protiv terorizma do rezultata
Salihović: Zajedničkom borbom protiv terorizma do rezultata

BANJALUKA - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izrazio je danas zadovoljstvo saradnjom ovog tužilaštva sa ostalim tužilaštvima u BiH kada je riječ o predmetima terorizma, naglasivši da samo zajednička borba protiv terorizma može dati rezlutate.

"Nije bilo nikakvih konflikata niti bilo kakvih sukoba između tužilaca Tužilaštva BiH i tužilaca iz drugih tužilaštava već se uvijek na tim predmetima radilo o jednoj veoma dobroj saradnji", rekao je Salihović na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH prezentujući izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

On je iznio i stav da bi, kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti terorizma, trebalo imati nacionalnu strategiju, kao i regionalno i globalno uvezivanje po tom pitanju.

Salihović je naveo podatak prema kojem je u prošloj godini za krivično djelo terorizma po optužnicama Tužilaštva BiH izrečeno zatvorskih kazni u ukupnom iznosu od 63 godine.

Govoreći o predmetima iz oblasti ratnih zločina, on je naveo podatak da je u prošloj godini podignuto 57 optužnica protiv 119 lica, tvrdeći da, kada je riječ o ovon krivičnom djelu, "Tužilaštvo BiH radi sve, i Srbe i Bošnjake i Hrvate i ostale".

Salihović je rekao i da je tokom prošle godine za krivično djelo organizovanog kriminala podignuto 58 optužnica protiv 261 lica, naglasivši da kada je riječ o procesuiranju djela korupcije ne postoje nikakvi pritisci ni na njega ni na tužioce niti na Tužilaštvo.

"Jedino, ako mogu reći, postoji pritisak javnosti, jer kada neko bude uhapšen po nalogu Tužilaštva, narod uglavnom odmah smatra da je stvar gotova. A to je u stvari tek početak", dodao je Salihović.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso rekla je da je u prošloj godini ovaj sud ostvario dobre rezultate po svim referatima, apelujući da se poveća broj sudija formiranjem četiri dodatna vijeća i drugog dodatnog osoblja.

Ona je to obrazložila zbog trenda povećanja priliva predmeta u svim fazama postupka, povećanja broja tužilaca u Tužilaštvu BiH, a da je trenutno smanjen broj sudija sa 54 na 47, usljed bolesti, smrti, suspenzije i drugih razloga.

Kreso je dodala da je u prošloj godini samo manji broj sudija ovog Suda imao normu ispod 100 odsto, i to uglavnom zbog objektivnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije