BiH

Salihović posvađao VSTS

Salihović posvađao VSTS
Salihović posvađao VSTS

SARAJEVO - Imenovanje Gorana Salihovića, predsjednika Opštinskog suda u Sarajevu, za glavnog državnog tužioca Bosne i Hercegovine proteklo je u burnoj raspravi 16 članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koji su se napola podijelili po ovom pitanju.

Naime, prema saznanjima "Nezavisnih", za Salihovićevo imenovanje glasalo je osam članova VSTV-a, šest je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana.

Da je imenovanje Gorana Salihovića, koji po mišljenju mnogih nema potrebne kvalifikacije za ovu iznimno važnu funkciju za državu BiH, bilo sve samo ne čin konsenzusa juče je novinarima u Banjaluci potvrdila i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jokić, koja je i sama bila protiv Salihovićevog postavljenja.

"Bilo je još članova koji su bili protiv, a morali biste pitati one koji su glasali za njega zašto su to uradili. Predlažem građanima koji imaju nešto protiv Salihovića da to s argumentima prijave VSTS-u", istakla je Jukićeva, koja je naglasila da je VSTV-u pristigla jedna žalba protiv njega, ali da je većina odbila da se ona razmatra jer je bila anonimna.

"Moje osobno mišljenje je da čovjek koji nikad nije bio tužitelj ne treba da bude glavni tužitelj, jer on mora donositi odluke koje zahtijevaju poznavanje tužiteljske materije", dodala je Jukićeva.

Salihovićevo imenovanje izazvalo je čuđenje u javnosti oba entiteta, tim prije ako se zna da su pojedini njegovi protukandidati, poput Bože Mihajlovića, šefa Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, tužioci sa dugogodišnjim iskustvom i impresivnom biografijom, koji su prethodnih godina procesuirali neke od nasloženijih slučajeva organiziranog kriminala.

Salihović je izabran glasovima osam članova Savjeta, dok je njih šest bilo protiv, a dva suzdržana

No, prema saznanjima "Nezavisnih", 16 članova VSTV-a vodilo se isključivo činjenicom da pri izboru glavnog državnog tužioca nacionalni ključ mora biti ispoštovan. S obzirom na to da je predsjednica Suda BiH Bošnjakinja (Meddžida Kreso), predsjednik VSTV-a Srbin (Milorad Novković), pri čemu se funkcija ministra pravde BiH (koju obnaša Hrvat Bariša Čolak) briše, onda bi, prema tom stavu, nacionalni ključ mogao da bude ispoštovan samo ukoliko bi izbor tužioca bio iz reda Hrvata ili eventualno iz reda ostalih.

Na kraju su u igri ostali samo Hrvat Zdenko Kovač, te Salihović, koji se izjašnjava kao ostali i koji je od samog starta bio izraziti favorit jer je razvio jake političke veze i kontakte u krugovima međunarodne zajednice, pa i sa samim visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Juče smo pokušali dobiti objašnenje ovog izbora od predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića, ali on je bio "na terenu" i nedostupan. Tako nismo uspjeli da dobijemo odgovore na osnovu kojih je kvalifikacija Salihović najbolji kandidat i kako je moguće da bude izabran neko ko nikada nije podigao nijednu optužnicu. Na ova pitanja nije nam mogao odgovoriti ni Asim Crnalić, sarajevski advokat i jedan od članova VSTV-a.

"Ne mogu vam reći to što ste me pitali, jer informacije može davati samo predsjednik VSTV-a. Članovi nemaju to pravo, jer predsjednik predstavlja Vijeće i obrazlaže njihove odluke", rekao je Crnalić.

Ko su bili kandidati

U igri za novog državnog tužioca bilo je ukupno 12 kandidata. Osim pomenutih Gorana Salihovića, Zdenka Kovača (zamjenika glavnog tužioca HNK) i Bože Mihajlovića, kandidati su bili i: Ismet Šuškić, Miroslav Marković, Saša Sarajlić i Ranko Debevec iz Tužilaštva BiH, Feliks Vidović, bivši ministar pravde FBiH, Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac distrikta Brčko, Momir Zubac, direktor Pritvorske jedinice Suda BiH, te Mladen Sarić i Midhat Hodžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije