BiH

Salihović se sastao sa Bramercom

Salihović se sastao sa Bramercom
Salihović se sastao sa Bramercom

SARAJEVO - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović informisao je danas glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca sa značajnim napretkom koji je Tužilaštvo BiH ostvarilo u procesuiranju predmeta kategorije dva.

U saopštenju Tužilaštva BiH se pojašanjava da su predmeti kategorije dva oni u kojima su istrage započete u Tužilaštvu pri Haškom tribunalu i u fazi istrage proslijeđeni na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Riječ je o predmetima koji su obimni i složeni, a s obzirom da je istraga pokrenuta u Hagu, osumnjičeni u ovim predmetima uglavnom su srednjeg nivoa komandne odgovornosti iz vojnih, policijskih i političkih struktura koje su djelovale tokom rata u BiH.

Uvažavajući važnost procesuiranja ovih predmeta, Salihović je naredio hitno postupanje i donošenje tužilačkih odluka, a dobri rezultati u procesuiranju vidljivi su jer je do sada riješeno 10 predmeta kategorije dva, u fazi istrage ili prijave nalazi se 13 predmeta, a u fazi suđenja ili žalbe na presude je pet predmeta.

Salihović je upoznao kolege iz Haga sa aktivnostima koje će biti preduzete uskoro na ubrzanju rada i i donošenja tužilačkih odluka.

Bramerc je istakao da je vidljiv napredak u radu na ovim predmetima, te izrazio podršku Tužilaštva pri Haškom tribunalu kolegama u Tužilaštvu BiH u procesuiranju predmeta kategorije dva i ostalih predmeta.

On je podržao regionalnu saradnju tužilaštava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na osnovu Protokola o saradnji, a za Tužilaštvo BiH rekao je da predstavlja ključnu kariku jačanja regionalne saradnje.

"Regionalna saradnja izuzetno je bitna za rad na predmetima Kategorije dva, jer se neka od osumnjičenih i optuženih lica nalaze izvan granica BiH", naveo je Bramerc.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o budućoj saradnji dva tužilaštva, koja već duže od decenije imaju dobru i profesionalnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije