BiH

Salihović smijenio Čorliju

Salihović smijenio Čorliju
Salihović smijenio Čorliju

SARAJEVO - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović smijenio je rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa Odsjeka 2 Dragana Čorliju zato što četiri godine ništa nije uradio u predmetu "Atif Dudaković".

Tužilac Čorlija, kako je "Glas" juče objavio, ovaj predmet koji se odnosi na zločine pripadnika Petog korpusa Armije RBiH nije ni otvorio otkako ga je preuzeo od tužioca Milorada Barašina.

Salihović kaže da više nije mogao tolerisati takav odnos Čorlije prema radu.

"Donio sam rješenje o razrješenju Čorlije sa pozicije rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine i šefa Odsjeka 2. Na mjesto šefa Odsjeka 2 umjesto Čorlije postavio sam tužioca Tužilaštva BiH Stanka Blagića iz Banjaluke", rekao je Salihović "Glasu Srpske".

Na pitanje da li će i kakvi koraci biti preduzeti protiv Čorlije, Salihović je odgovorio da će kompletan predmet biti upućen disciplinskom tužiocu Arbenu Murteziću i predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milanu Tegeltiji uz zahtjev da se takav tužilački odnos prema radu adekvatno sankcioniše.

"Po svom dolasku u Tužilaštvo BiH u više navrata tražio sam da bude donesena tužilačka odluka u predmetu "Dudaković". Odluku je trebalo da donese bez obzira na to da li ona bila pozitivna ili negativna. Takav odnos prema radu je nedopustiv", istakao je Salihović.

Dodao je da je dužnosti razriješio i šefa Odsjeka 3 tužioca Ibru Bulića i na tu funkciju imenovao tužioca Izeta Odobašića iz Bihaća. "Glas" je u nekoliko navrata objavio da je Bulić učestvovao u montiranju procesa i zastrašivanju svjedoka kako bi svjedočili protiv optuženih u nekoliko predmeta, uključujući i predmete "Kravica" i "Prozor".

O zločinima Dudakovića i Petog korpusa Armije RBiH, čiji je on bio komandant, postoje brojni dokazi koji su dostavljani u Tužilaštvo. Bivši glavni tužilac Milorad Barašin, koji je 2007. naredio istragu u predmetu "Atif Dudaković", bio je pripremio i optužnicu, ali je sve stopirano. Na toj optužnici, pored Dudakovića, nalazi se još 21 lice, a svi se terete po ukupno 22 tačke optužnice. U optužnici stoji da su oni, kao komandanti, visokopozicionirani oficiri i vojnici u strukturama brigada Petog korpusa osumnjičeni da su počinili ratne zločine u Krajini tokom vojnih operacija sprovedenih 1994. i 1995. godine. Riječ je o operacijama kodnih naziva "Sloboda-Tigar 94", "Grmeč 94" i "Sana 95".

Vlasti RS su još 2006. godine podnijele krivičnu prijavu protiv Dudakovića za ratne zločine nad Srbima. MUP RS je u nekoliko navrata dopunjavao tu prijavu, ali Dudaković je do danas na slobodi.

Prema podacima Komisije za traženje nestalih u Republici Srpskoj, u toj akciji u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Nestalo je više od 800 ljudi. Na tom području nađena je 21 masovna grobnica sa tijelima Srba.

Žrtve

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak Tužilaštvu kaže da još 28 Dudakovićevih žrtava leži neotkopano kod motela "Radoč" u Petrovcu.

"Dudaković je bio prisutan kad su oni pobijeni. Toliko je bio pijan da je pao preko zida kad se naslonio na ogradu pa su ga jedva izvukli. Postoje svjedoci tog masakra, ali njihovo svjedočenje i ekshumacija tih žrtava do danas su opstruisani", kaže on. Dodao je da postoje i svjedoci o zločinima pripadnika Vojne policije, koja je bila direktno podređena Dudakoviću, u hotelu "Park" u Bihaću. Kaže da nikad nije tačno utvrđeno koliko je zločina tu počinjeno.

" To je od početka rata bila propusna stanica iz koje mnogi nikad nisu izašli ", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije