BiH

Salihović traži hitnu zaštitu tužilaca

Salihović traži hitnu zaštitu tužilaca
Salihović traži hitnu zaštitu tužilaca

SARAJEVO - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zatražiće od svih policijskih agencija u zemlji, ali i od obavještajne službe, da joj dostave informacije kako bi procijenila ugroženost svih tužilaca u državnom tužilaštvu, potvrdio je u petak direktor Direkcije Mirsad Vilić.

Dodatnu sigurnosnu provjeru ugroženosti svih tužilaca i pojačanje nadzora u četvrtak je od Direkcije zatražio Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH. Salihović je ovaj zahtjev podnio nakon što je u Sarajevu opljačkan stan Gordane Bosiljčić, tužiteljice u državnom tužilaštvu.

"Napad na imovinu i sigurnost tužiteljice, kojoj je usred dana u središtu Sarajeva, provaljeno u stan i izvršena pljačka, jedan je u nizu incidenata koji su ozbiljno ugrozili nositelje tužiteljskih funkcija na državnoj razini", navedeno je u petak u Salihovićevom saopštenju za javnost.

Najoštrije je osudio "napad na imovinu i sigurnost tužiteljke" te najavio poduzimanje aktivnosti koje će omogućiti bolju sigurnost i zaštitu tužiocima.

Salihović je napomenuo da je početkom decembra, oštećenjem kočnica na automobilu ugrožena sigurnost tužiteljice Diane Kajmaković i istakao da su "medijskom linču bili izloženi" državni tužioci Dragica Glušac, Oleg Čavka i Dubravko Čampara. Podsjetio je i da su njegovim kolegama Džemili Begović, Draganu Čorliji i Gordani Bosljčić ranije ukradeni automobili, da je provaljeno u stan tužioca Milorada Barašina i da su prijetnje ubistvom upućene glavnom tužiocu i tužiocu Dubravku Čampari.

"Nakon svega, ovaj napad na sigurnost tužiteljice Boslijčić pokazuje da moraju žurno biti poduzete aktivnosti na poboljšanju sigurnosti nositelja tužiteljskih funkcija u BiH", naglasio je Salihović.

Iz Suda BiH nije stigao zahtjev da bude urađena dodatna bezbjednosna provjera ugroženosti sudija

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela odranije štiti glavnog tužioca Salihovića i još dvoje njegovih kolega, Kajmakovićevu i Čavku, a prema odluci Vijeća ministara štite i predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso.

U Direkciji kažu da iz Suda BiH nisu dobili zahtjeve da urade dodatnu sigurnosnu provjeru ugroženosti sudija Suda BiH.

"Direkcija će postupiti po zahtjevu glavnog tužioca i, u saradnji s drugim agencijama, uraditi procjenu o stepenu ugroženosti svih državnih tužilaca. Na osnovu dobijenih informacija, Direkcija će poduzeti mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima", rekao je direktor ove direkcije Mirsad Vilić.

Odbio je govoriti o pretpostavkama pa smo ostali uskraćeni za odgovor da li bi Direkcija, ako procjene pokažu da su ugroženi svi tužioci Tužilaštva BiH, mogla da štiti više od 50 nosilaca tužilačkih funkcija u ovoj instituciji.

U MUP-u Kantona Sarajevo rekli su da su uviđaj u stanu tužiteljice Gordane Bosiljčić izvršili u četvrtak, 18. decembra, kada im je ona i prijavila da je izvršena provalna krađa.

"G.B. je Policijskoj upravi Centar prijavila da je u njen stan izvršena provala u periodu od 15. do 18. decembra. Prema izjavi oštećene, iz njenog stana ukradena je veća, neutvrđena, količina zlatnog i srebrnog nakita", saopštili su u petak iz MUP-a Kantona Sarajevo naglasivši da njihovi policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Povodom provalne krađe u stanu Bosiljčićeve, glavni tužilac Salihović poručio je da će "bez obzira na sve napade kriminalaca, pritiske pojedinih medija, pojedine pritiske iz pravosuđa, kao i pojedinih političkih krugova", Tužilaštvo BiH još žešće nastaviti da se bori protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i da privodi ratne zločince pravdi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije