BiH

Salihoviću i Kresi premalo Bevandina plata

Salihoviću i Kresi premalo Bevandina plata
Salihoviću i Kresi premalo Bevandina plata

SARAJEVO - Nacrt zakona o platama i drugim naknadama u Sudu BiH, Tužilaštvu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću skinut je i s današnje sjednice Vijeća ministara, a isto se desilo na i prethodnoj, koja je održana 4. aprila.

Usvajanju ovog zakona danas su se javno usprotivile ove tri institucije tvrdeći da on predstavlja udar na neovisnost pravosuđa i uspostavljanje vladavine prava. Prema predloženom nacrtu zakona, osnovna plata glavnog tužioca i predsjednice Suda BiH Gorana Salihovića i Meddžide Kreso ubuduće bi bila u rangu s platom predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevanda (koeficijent devet) i iznosila bi 4.275 KM umjesto sadašnje od 4.560 KM.

Nacrt novog zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH podrazumijeva da se sudijama, tužiocima i stručnom osoblju osnovna plata utvrđuje na osnovu koeficijenta koji se množi sa osnovicom koja važi za sve ostale zaposlene u institucijama BiH (sad je 475 KM), a ne povezuje se sa prosječnom platom u BiH i ne bi više bila povećavana kao sada kad god "raste" i prosječna plata u državi. U nacrt je uvršteno i pravo tužilaca, sudija i određenih kategorija stručnog osoblja na naknadu za troškove smještaja i odvojenog života, što do sad nisu imali. Takođe, svim zaposlenim u pravosudnim institucijama ovim zakonom dati su i topli obrok i naknade za troškove prevoza, koje sada nemaju. Upravo je presudom Ustavnog suda BiH iz januara prošle godine utvrđeno da su u pravosudnim institucijama diskriminisani jer im, za razliku od ostalih institucija BiH, nisu plaćeni troškovi odvojenog života i prevoza. Sprovođenje novog zakona, kako je navedeno u nacrtu zakona, koštalo bi dodatnih 342.000 KM godišnje, koliko bi se izdvajalo iz budžeta BiH.

Plate i druge naknade u bh. pravosudnim institucijama sada su regulisane zakonom koji je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun i primjenjuje se od početka 2006. godine. Ministarstvo pravde izradi novog zakona, koji žustro osporavaju iz pravosuđa, pristupilo je nakon prošlogodišnje presude Ustavnog suda BiH.

Sa prošle sjednice Vijeća ministara ovaj prijedlog je skinut na zahtjev ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije uz obrazloženje da se i o ovome već vodi strukturalni dijalog sa EU. Prema neslužbenim informacijama, nacrt zakona juče je sa predloženog dnevnog reda skinut na zahtjev ministra finansija i trezora Nikole Špirića upravo zbog pisma VSTV-a i njihovih primjedaba iznesenih na predloženi tekst.

"VSTV, Sud i Tužilaštvo BiH smatraju da bi usvajanjem navedenog nacrta zakona bila ugrožena nezavisnost pravosuđa i pravosuđe bi bilo dovedeno u podređen odnos institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u BiH", upozorili su iz VSTV-a.

Ocijenili su i da predloženi tekst zakona izlazi izvan okvira odluke Ustavnog suda BiH kojom je naloženo da postojeći zakon bude izmijenjen na način da im se osiguraju naknade za troškove prevoza, toplog obroka i odvojenog života.

Sprovođenje novog zakona koštalo bi dodatnih 342.000 KM godišnje  

Vijeće ministara imenovalo je danas Zorana Galića za direktora Granične policije BiH, a za njegovog zamjenika Zijada Srabovića. Galić i Srabović na ovim funkcijama zamijeniće Vinka Dumančića i Enesa Gačinaina, kojima je mandat istekao 9. marta. Mirsad Vilić imenovan je za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a dosad je tu funkciju obavljao Himzo Selimović. Za Vilićeve zamjenike u Direkciji imenovani su Uroš Pena i Mile Jurić, koji su već jedan mandat bili na ovim pozicijama.  Đuro Knežević imenovan je za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Vijeće ministara imenovalo je prvoplasirane kandidate s rang-liste uspješnih kandidata koju je ministru sigurnosti dostavio Nezavisni odbor", saopšteno je nakon sjednice na kojoj su donesena rješenja o razrješenju dosadašnjih direktora i zamjenika direktora kojima je istekao mandat 9. marta.

Odlukom Vijeća ministara Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je juče da odmah, na privremenoj osnovi, pruži usluge ugostiteljstva (rad bifea) i održavanja čistoće u zgradi Predsjedništva BiH za institucije BiH, dok sve federalne institucije napuštaju prostor zgrade Predsjedništva. Nakon toga će Vijeće ministara BiH donijeti konačnu odluku o mogućnostima finansiranja troškova potrebnih za rad Službe u zgradi Predsjedništva.

Zbog povlačenja federalne Službe za zajedničke poslove, zgrada Predsjedništva BiH 1. aprila ostala je bez usluga ugostiteljstva, a upravljanje zgradom nije preuzela državna Služba, koja tvrdi da joj za to treba  oko tri miliona KM.

Osnovna plata po novom i sadašnjem zakonu 

- 4.275 KM umjesto 4.560 KM (predsjednik Suda BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH)

- 3.990 KM umjesto 4.145 KM (šefovi odjeljenja u Sudu i Tužilaštvu BiH)

- 3.800 KM umjesto 3.938 KM (sudije i tužioci)

Riješiti spor o Vijećnici

Vijeće ministara apelovalo je na predstavnike Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Gradske uprave Sarajevo da u što kraćem roku riješe sporna imovinsko-pravna pitanja, a radi upisa prava vlasništva na objektu Vijećnice u Sarajevu.

Podsjetili su da je Vijećnica proglašena nacionalnim spomenikom BiH i da su u njenu rekonstrukciju uložena značajna finansijska sredstva, kako donatorska, tako i proračunska. Ovaj zaključak Vijeće ministara BiH je donijelo tokom usvajanja informacije o realizaciji Projekta obnove Vijećnice, a koju je predočilo Ministarstvo pravde BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije