BiH

Salkić: Povratnici bez imovine mogli bi ostati bez prebivališta u RS

Salkić: Povratnici bez imovine mogli bi ostati bez prebivališta u RS
Salkić: Povratnici bez imovine mogli bi ostati bez prebivališta u RS

SARAJEVO - Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, reagirajući na Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području ovog entiteta, ocijenio je za „Avaz" da Vlada RS, prema Ustavu, nije nadležna da donosi bilo kakvu odluku kada je u pitanju prebivalište i regulisanje te oblasti.

- To je isključiva nadležnost BiH. Postoji važeći zakon koji definiše način prijave i odjave i on je jedini mjerodavan za to, sve dok ne dođe do usvajanja promjena i izmjena zakona. Odluka Vlade RS ne bi se smjela na bilo koji način primjenjivati. Oni koji bi došli u neku neugodnu situaciju zbog te odluke, trebaju to prijaviti nadležnim tijelima kako bi se otvorila i ta vrsta pravne procedure, da se utvrdi je li Vlada imala to pravo - kazao je Salkić.

Naglasio je da je ovakva odluka Vlade RS-a, takođe, jasna poruka Bošnjacima koji su protjerani s ovog područja da će njihova želja za povratkom biti otežana te da će Vlada RS-a uraditi sve da se vrati što je moguće manji broj Bošnjaka i Hrvata na ovaj prostor.

Pojasnio je da za povratnike takva odluka znači da će biti više provjeravani, u smislu posjedovanja imovine u mjestu gdje pokušavaju izvaditi lične dokumente. Upozorava i da, ako nemaju imovinu, povratnici će teško moći izvaditi lične dokumente u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije