BiH

Samardžija direktor ADS-a, Škrbiću ili Macanu RAK?

Samardžija direktor ADS-a, Škrbiću ili Macanu RAK?
Samardžija direktor ADS-a, Škrbiću ili Macanu RAK?

SARAJEVO, BANJALUKA - Željko Samardžija, dugogodišnji diplomata u sjedištu bh. diplomatije i šef kabineta Ane Trišić-Babić, zamjenika ministra vanjskih poslova, mogao bi da bude novi direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, sudeći prema najnovijim kadriranjima i provođenju dogovora o rotaciji na ključnim pozicijama u institucijama BiH.

Kako nezvanično saznajemo, Samardžija bi bio izgledna opcija ukoliko SNSD i SDP postignu načelan dogovor o nominalnoj razmjeni direktorskih pozicija. U tom slučaju pozicija direktora RAK-a pripala bi SDP-u (srpskom kadru), a kao ozbiljan kandidat pominje se sarajevski profesor Mirko Škrbić, inače čovjek izuzetno blizak lideru ove stranke Zlatku Lagumdžiji.

Do sada se spekuliralo isključivo informacijama da će SNSD-u pripasti pozicija direktora RAK-a (Siniša Macan), a SDP-u direktora ADS-a (Lidija Korać), ali nijedna od ovih kandidatura nije zvanično i formalno potvrđena.

U vezi s tim "Nezavisne" saznaju da je Macan, inače aktuelni direktor IDDEEA, ipak aplicirao za ovu poziciju, zajedno sa još 14 kandidata.

Amela Odobašić, portparol RAK BiH, navodi da će komisija danas otvoriti koverte s imenima kandidata.

"Komisija će pregledati pristigle prijave za poziciju generalnog direktora RAK-a te na osnovu poznatih kriterija utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uslove i koji će u maju biti pozvani na intervjue", kazala je ona.

Sa druge strane, sagovornik blizak vrhu SNSD-a potvrdio je interesovanje ove partije za poziciju direktora ADS-a.

"Poslije tri mandata direktorovanja kadrova iz Federacije na čelu ADS-a, SNSD smatra da je rotacija na čelu te institucije neophodna zbog korektnog upravljanja ljudskim resursima i ravnomjernog i izbalansiranog učešća kadrova u institucijama BiH. Iz tog razloga podržaćemo našeg kandidata, a Samardžija je najozbiljniji kandidat", kaže za "Nezavisne" sagovornik iz SNSD-a, koji je iz razumljivih razloga insistirao na anonimnosti.

Bošnjak na čelu DEI

Direkcija za evropske integacije (DEI) BiH još je jedna od ključnih državnih institucija koja će uskoro ostati bez direktora. Nevenki Savić, dosadašnjem direktoru, uskoro ističe mandat te će je, po svoj prilici, zamijeniti kadar iz reda Bošnjaka. S obzirom na to da se pozicija direktora DEI uvijek nastoji vezati za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji bi u narednom mandatu trebalo da pripadne nekoj od pobjedničkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, tako bi i mjesto novog direktora DEI trebalo da pripadne bošnjačkom kadru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije