BiH

Samo Čović optimističan u vezi s Izbornim zakonom

Samo Čović optimističan u vezi s Izbornim zakonom
Foto: Arhivska fotografija | Samo Čović optimističan u vezi s Izbornim zakonom

SARAJEVO, NEUM - Iako je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH, najavio da bi u narednih deset dana moglo doći do dogovora u vezi s izmjenom Izbornog zakona BiH i da će u tom periodu morati biti ponuđena rješenja, čime bi se relaksirali odnosi u BiH, njegove kolege iz drugih stranka nisu tako optimistične.

Čović, takođe, tvrdi da bi i parlament BiH mogao za deset dana provesti parlamentarnu proceduru i usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH.

"Imamo dovoljno vremena da posao završimo. Političke volje još nema dovoljno. I dalje postoji potreba da neko drži instrumente kako legitimno predstavljanje jednog naroda napraviti kroz instrumente uticaja brojnijeg naroda u određenoj izbornoj jedinici", rekao je Čović u Neumu nakon otvaranja naučne konferencije "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku BiH" i dodao da moraju biti sprovedene izmjene Izbornog zakona da bi se sproveli izbori. Ne vjeruje da postoji mogućnost da se izbori prolongiraju za dvije godine.

"Zbog toga moje nastojanje i ohrabrenje onima koji još taktiziraju da se neke stvari ne dese, desiće se te stvari, imaćemo mi izbore, implementiraćemo rezultat i ovaj je put nezaustavljiv koliko god bilo kočničara u BiH", istakao je Čović.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kaže da je za njega Čovićeva izjava potpuno nova i da on nema nikakve informacije o nekom novom roku ili novim prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH.

"Koliko sam upoznat, nije bilo novih sastanaka niti pokušaja dogovora od onog posljednjeg u rezidenciji Larsa Gunera Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH. Ne znam za neke nove prijedloge", kazao je Džaferović.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, kazao je juče da možda Čović zna više od njega, ako tako govori.

"Nemam nikakvu informaciju o mogućem dogovoru, a ni poslanicima još nije stigao nikakav prijedlog o kojem bi mogli raspravljati. Primijetio sam da Čović u posljednje vrijeme daje izrazito optimistične izjave koje se nekad obistine, a nekad i ne", kazao je Bosić.

Damir Bećirović, poslanik u Predstavničkom domu BiH iz DF-a i jedan od aktera pregovora koji se vode s međunarodnim zvaničnicima u vezi s izmjenama Izbornog zakona, kaže da će teško doći do dogovora za deset dana.

"Jedino ako su se SDA, HDZ i SNSD dogovorili, a da mi o tome ništa ne znamo ili Čović zna nešto što mi ne znamo", kazao je Bećirović, koji je dodao da su svi prijedlozi koji su bili na stolu odbijeni, te da do dogovora može doći ako većina odluči da nema više građanske BiH.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da je Čovićeva izjava optimistična i da bi volio da se ostvari taj njegov optimizam, ali da će biti teško.

"SNSD će prihvatiti ono što dogovore SDA i HDZ jer nama je u cilju da riješimo pitanje izbora delegata iz srpskog naroda u Domu FBiH. Bilo bi dobro da se dogovore izmjene Izbornog zakona BiH, jer u suprotnom teško da će se moći implementirati izborni rezultati. Nadam se da će ipak biti dogovora, jer smo poučeni iskustvom da se u BiH stvari rješavaju u zadnji čas", rekao je Prodanović.

Mirsad Mešić (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kazao je da ne vjeruje da će doći do pozitivnih pomaka kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona.

"Nemam razloga da vjerujem u pretjerani optimizam Dragana Čovića, jer je on i dosad bio optimista bez podloge", kazao je Mešić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije