BiH

Sanirati objekat KPZ Doboj

Sanirati objekat KPZ Doboj
Sanirati objekat KPZ Doboj

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o potrebi hitne sanacije objekta Kazneno-popravnog zavoda Doboj koji je oštećen u poplavama, za šta je neophodno izdvojiti 574.237 KM.

Ministri su se saglasili da se Ministarstvo pravde obrati zahtjevom Upravnom odboru Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske radi obezbjeđenja navedenih sredstava, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske. 

Na sjednici je usvojena informacija o uspostavljanju i radu Jedinstvenog registra štete od poplava u maju ove godine u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o realizaciji zaključka Vlade Republike Srpske o sprečavanju nelegalnog prevoza.

Zadužuju se Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da pokrenu inicijativu prema jedinicama lokalne samouprave o izmjeni sistematizacije radnih mjesta u cilju kadrovskog jačanja za poslove koje su Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju i Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske preneseni jedinicama lokalne samouprave.

U saopštenju se navodi da se zadužuju Poreska uprava Republike Srpske i Republička uprava-tržišna inspekcija da preduzmu aktivnosti radi sprečavanja nelegalnog prevoza lica, odnosno suzbijanja tržišta sive ekonomije u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju. 

Utvrđen prijedlog zakona o javnom redu i miru

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o javnom redu i miru zbog uočenih nedostataka, nedorečenosti i prevaziđenosti pojedinih odredbi važećeg zakona, te zbog potrebe izmjene propisanih kazni.

Važeći Zakon o javnom redu i miru stupio je na snagu 2007. godine.

Statistički podaci o velikom broju počinjenih prekršaja javnog reda i mira, izraženi na godišnjem nivou, ukazali su na potrebu za izmjenom visine propisane kazne, odnosno izmjenom raspona kazne propisane za određene prekršaje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Prekršajnim sankcijama propisanim važećim Zakonom očigledno nije postignuta svrha kažnjavanja, ističe se u saopštenju. /kraj/nb/ab 

Usvojen prijedlog izmjena prostornog plana Srpske do 2025. godine 

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine. 

Vlada je na današnjoj sjednici donijela rješenje o davanju saglasnosti Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 120.000 KM, sopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Ova sredstva biće doznačena sa pozicija: kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 45.000 KM, doznake za finansiranje povratka u Srpsku 28.000 KM, doznake za rješavanje problema interno raseljenih lica 18.000 KM, transferi jedinicama lokalne samouprave za finansiranje interno raseljenih lica 20.000 KM i doznake za finansiranje povratka u Federaciju BiH 9.000 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je rješenje o imenovanju Interresorne radne grupe za analizu organizacije i funkcionisanja sistema civilne zaštite u Srpskoj.

Zadatak Interresorne radne grupe je da izvrši detaljnu analizu organizacije i funkcionisanja sistema civilne zaštite u Republici Srpskoj, kao i uloge robnih rezervi, vatrogasnih jedinica, Vatrogasnog saveza, sportskih organizacija i drugih organa i organizacija u sistemu zaštite i spasavanja, te da predloži aspekte reforme u ovoj oblasti.   

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije