BiH

Saradnja policija RS i Srbije biće ojačana

Saradnja policija RS i Srbije biće ojačana
Saradnja policija RS i Srbije biće ojačana

BANJALUKA - Dobra saradnja policija Srbije i RS u narednom periodu biće unaprijeđena u oblasti obuke i edukacije kadra, ali i u operativnom segmentu, najavljeno je danas nakon posjete Banjaluci Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon razgovora sa Stefanovićem ocjenio je da je policijska saradnja Srbije i RS oblast gde je najviše učinjeno u okviru specijalnih i paralelnih veza.

"Želim da čestitam policijama RS i Srbije na uspjesima u provođenju zakona i saradnji koju ostvaruju sukobljavajući se sa organizovanim kriminalom na reginalnom nivou", rekao je Dodik, te je dodao da je u narednom periodu potrebno raditi na suzbijanju tehnološkog i informatičkog kriminala.

"U narednom mjesecu očekujemo zajedničku sjednicu vlada, a biće održana i sjednica Savjeta za provođenje sporazuma o specijalnim vezama", najavio je Dodik.

Ministri unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić i Srbije Nebojša Stefanović ocijenili su da je saradnja dva ministarstva veoma dobra i da se ogleda u sprovođenju važnih operativnih akcija.

Jovičić je, nakon što je sa Stefanovićem posjetio bazu Specijalne jedinice Policije RS u Trnu, kod Banjaluke, kazao da su ova dva ministarstva u protekloj godini sprovela važne operativne akcije u kojima je uhapšeno više od 30 lica i kada su zaplijenjene znatne količine droge i naoružanja.

Kako kaže, saradnju žele unaprijediti i u oblasti zaštite i spasavanja lica i imovine, ali i kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Nebojša Stefanović rekao je da je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije suzbijanje trgovine drogom i borba protiv terorizma.

"Prioritet je suzbijanje trgovine drugom, droga ubija našu djecu i građane. Droga jača kada policija nedovoljno radi svoj posao. Mi namjeravamo da zaustavimo sve kanale i u RS i u Srbiji", naglasio je Stefanović, kojem je ovo prva posjeta RS od kada je na funkciji ministra unutrašnjih poslova Srbije.

"U mojoj zemlji, ali i u BiH, veliki problem predstavlja i pojačani rizik od terorističkih aktivnosti, čemu moramo da posvetimo posebnu pažnju", kaže Stefanović i dodaje da pojedinci odlaze na ratišta u islamske zemlje i da po povratku postaju bezbjednosna prijetnja.

Pripadnici Specijalne jedinice Policije RS izveli su pokaznu vježbu tokom posjete delegacija ministarstava unutrašnjih poslova RS i Srbije, u njihovoj bazi u Trnu, kod Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije