BiH

Sarajevo: Predstavljena oprema za unapređenje izbornog procesa u BiH

Sarajevo: Predstavljena oprema za unapređenje izbornog procesa u BiH
Sarajevo: Predstavljena oprema za unapređenje izbornog procesa u BiH

SARAJEVO - Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) organizovala je manifestaciju "Prezentacija upotrebe naprednih tehnologija u izbornom procesu“ sa ciljem unapređenja izbornog procesa u BiH.

Predsjednik CIK BiH Ahmet Šantić podsjetio je da je februar mjesec obilježavanja Svjetskog dana izbora.

“U tom smislu CIK BiH odlučio je da u saradnji sa kompanijama koje raspolažu informatičkom opremom, a odnose se na izborni proces, održi prezentaciju te opreme s obzirom na sve aktivnosti koje nas čekaju u ovoj godini, imajući u vidu i nadolazeće i lokalne izbore, unapređenje izbornog procesa… Ovaj put smo željeli da nešto konkretno ponudimo i Parlamentarnoj skupštini BiH, ali naravno, i političkim subjektima”, istakao je Šantić, prenose sarajevski mediji.

Željko Ninkov, jedan od današnjih izlagača, kazao je da će ponuditi domaći sistem elektronskog glasanja kojeg su napravili prije pet godina.

“Nastanak ovog sistema je vezan za sprečavanje generisanja nevažećih glasačkih listića i za instant prebrojavanje rezultata glasanja. Jedan glasač na mašini glasa između 30 sekundi i 1,5 minuta. Ti podaci omogućavaju unakrsnu kontrolu, dakle, kako je glasač glasao, on vidi na ekranu svoj glas, autentični listić se prikazuje na ekranu, potvrđuje ga i onoga trenutka kada ga je potvrdio, on odlazi u elektronsku glasačku kutiju, a štampa se ista takva potvrda njegovog listića koji on ubacuje u klasičnu glasačku kutiju, zarad provjere “, pojasnio je Ninkov.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je da je činjenica da je izborni proces u BiH dosta komplkovan i da se na rezultate izbora čeka i po mjesec dana.

“Zasigurno bi trebalo raditi na unapređenju i osigurati da dobijemo što prije rezultate izbora”, poručio je Čavara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije