BiH

Šarović: BiH u pregovorima sa EU nije prihvatila princip tradicionalne trgovine

Šarović: BiH u pregovorima sa EU nije prihvatila princip tradicionalne trgovine
Šarović: BiH u pregovorima sa EU nije prihvatila princip tradicionalne trgovine

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici prijedlog pregovaračke pozicije sa Evropskom komisijom i on je upućen Predsjedništvo BiH.

„Pregovori Bosne i Hercegovine i Evropske komisije počinju 16.februara u Sarajevu, javlja novinar Nezavisnih novina.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dodao je da će Predsjedništvo BiH najdalje za dva dana dati svoje mišljenje o prijedlogu pregovaračke pozicije“, istakao je Šarović.

„Delgacije Evropske komisije u BiH dolazi 16.februara. Detalji pregovaračke pozicije nisu za javnost. Detalji ostaju za pregovore i to je uobičajena praksa ni Evropska komisija ne izlazi sa svojom pregovaračkom pozicijom“, istakao je Šarović.

On je istakao da je prijedlog bh. Pregovaračkog tima i glavnog pregovarača koji je bio na sjednici Savjeta ministara je da se zaštiti „minimum interesa BiH ,da se zaštite ključne linije koliko je to moguće, ali da i BiH sa svoje strane zatraži odgovarajuće kvote koje se tiču ključnih proizvoda , a to se odnosi na ribu, šećer, vino, voće i povrće više linija, da se omogući izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja u EU. I to je rekao bih osnov načela, a detalji ostaju za pregovore“.

Šarović je ponovio da BiH do sada u pregovorima nije prihvatila princip tradicionalne trgovine jer je taj zahtjev za BiH i njene poljoprivredne proizvođače neprihvatljiv.

„Uočene brojne nepravilnosti u objektima za izvoz mesa u Tursku“

On je istakao da su nakon informacija o malverzacijama u objektima za izvoz mesa u Tursku provodene procedure provjere.

Šarović je dodao da su uočene brojne nepravilnosti poput nepostojanja veterinarskih inspektora, te da izvozni objekti nisu u skladu s propisanim procedurama, a otkriveno je i 725 falsifikovanih pasoša životinja kod tri izvoznika te falsifikovane ušne markice.

Šarović je istakao da je u 2015. u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti od 87 miliona KM, u 2014.  izvezeno je 5,6 miliona KM, dok je u 2012. i 2013. godini izvezeno simboličnih 6.000 KM.

Podsjetio  je da je vlada Turske odobrila uvoz smrznutog i svježe rashlađenog mesa iz BiH u Tursku u količini od 15.000 tona godišnje i 1.000 tona prerađenog goveđeg mesa (kavurme).

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Mario Karamatić (HSS) zatražio je danas od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića odgovor na pitanje o malverzacijama kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku.

Naglasio je da ukoliko su te informacije tačne u pitanje će biti doveden izvoz mesa u Tursku, a malverzacije je važno razotkriti te navesti firme koje su nepravilno poslovale.

Delegata Kluba Srba Dragutina Rodića (DNS) zanimalo je da je tradicionalni način trgovine s Hrvatskom obavezujući za BiH, iako nije u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ako bi to bilo primjenjivano kakve su posljedice za izvoznike, s obzirom na to da ovaj dio privrede u BiH treba zaštititi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije