BiH

Šarović: Sazrelo vrijeme za "Ceftu plus"

Šarović: Sazrelo vrijeme za "Ceftu plus"
Foto: N.N. | Šarović: Sazrelo vrijeme za "Ceftu plus"

BEOGRAD - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru regionalnog sporazuma Cefta i da je sazrelo vrijeme za "Ceftu plus", te najavio skoro postizanje dogovora BiH sa Srbijom o uklanjanju svih evidentiranih barijera u trgovini.

"Mislim da je sazrelo vrijeme da joj damo novu dimenziju", rekao je za Šarović, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji "Cefta nedjelja" u Beogradu, koja se danas završava.

Šarović je rekao da je BiH sa Srbijom blizu postizanja dogovora o uklanjanju svih evidentiranih barijera i sa jedne i sa druge strane.

"To bi trebalo da olakša trgovinu, da ona bude funkcionalnija, jednostavnija i brža, da nema zadržavanja na granici, da nema skrivenih barijera koje se pojavljjuju u našim odnosima", dodao je on.

Šarović je rekao da će dvije strane vjerovatno narednih dana, po završetku ove ministarske konferencije u Beogradu, taj sporazum i ozvaničiti.

"Time ćemo, uvjereni smo, izaći u susret zahtjevima privrednika i Srbije i BiH", istakao je Šarović.

On je podsjetio da se svake godine ministri i zamjenici ministara zemalja Cefte okupe na godišnjoj konferenciji, ovaj put u Beogradu, pošto Srbija predsjedava Ceftom u ovoj godini.

"Razmatramo više tema, neke se odnose na liberalizaciju trgovine i uslugama, unapređenje uopšte trgovine i unapređenje Cefte, koja prevazilazi okvire samo trgovine", kaže on.

Sasvim je jasno, naveo je Šarović, da se i Akcionim planom, koji su članice Cefte usvojile, transport, carine i neke drugi sektori uvrštavaju kao vrlo važni uopšte u ekonomskim odnosima zemalja regiona Cefta.

"Mislim da je Cefta opravdala sva očekivanja i svoje postojanje. BiH je jedna od zemalja koja je privržena ovom regionalnom sporazumu. S pravom smatramo da smo jedna od temeljnih zemalja na kojoj Cefta i počiva. Imamo i značajnu razmjenu robe i usluga sa zemljama Cefte, među kojima i sa Srbijom", rekao je Šarović.

U Beogradu se danas završava četvorodnevni sastanak Cefta Zajedničkog komiteta i ministarska konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u Cefta regionu.

"Cefta nedjelja 2017", kojom Srbija završava ovogodišnje predsjedavanje toj organizaciji, imala je glavni fokus na stvaranju regionalnog ekonomskog područja, posebno na dopunskim protokolima pet i šest i harmonizaciji tržišta Cefta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije