BiH

Šarović najavio mjere za zaštitu domaće proizvodnje

Šarović najavio mjere za zaštitu domaće proizvodnje
Šarović najavio mjere za zaštitu domaće proizvodnje

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da su eksperti iz ove stranke pripremili konkretan program zaštitnih mjera i povećanja konkurentnosti proizvođača u Republici Srpskoj i BiH.

"U svojstvu bivšeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i kao lice koje je u SDS-u zaduženo za pripremu programa zaštitnih mjera i povećanja konkurentnosti proizvođača u Republici Srpskoj i BiH, zajedno sa grupom stručnih ljudi pripremili smo niz odluka kako za nivo Srpske, tako i za nivo zajedničkih institucija BiH", rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

On je izrazio uvjerenje da će SDS nakon opštih izbora u BiH biti u prilici da, zajedno sa partnerima, ove mjere provede i tako poboljša ukupnu socioekonomsku situaciju.

Prema njegovim riječima, ekonomija je tokom ove izborne kampanje u fokusu SDS-a, jer od planiranja privrednog razvoja i povećanja zaposlenosti direktno će zavisiti i stabilnost i održivost Republike Srpske.

Šarović kaže da program sadrži više od 40 zaštitnih mjera koje bi trebalo da olakšaju poslovanje i podignu konkurentnost domaće proizvodnje, posebno u sektoroma prehrambene industrije, poljoprivrede, šumarstva, proizvodnje piva i vina, kao i obućarske, kožarske i tekstilne industrije.

On smatra da bi efikasnom primjenom ponuđenih mjera BiH u narednoj godini mogla da se sa 131 mjesta, od 189 zemalja rangiranih po lakoći poslovanja i konkurentnosti, realno smjesti između 80 i 90 mjesta, u društvo u kojem se nalaze susjedne zemlje.

Šarović je konstatovao da je u BiH došlo do zastoja na planu usvajanja evropskih standarda i omogućavanja uslova za izvoz u EU mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, mesa peradi, jaja i drugog.

On navodi da SDS ima konkretan program koji će omogućiti da proizvođači mlijeka iz Republike Srpske izvezu svoje proizvode na tržište EU, što je moguće realizovati u roku od tri do četiri mjeseca.

Šarović kaže da ove mjere neće remetiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, niti odnose sa Ceftom.

"Uspostavljanje diferenciranih akciza, harmonizacija tržišnih standarda, razbijanje monopola na polju bescarinskih kvota, regulacija poslovanja velikih tržnih centara s ciljem veće zastupljenosti domaćih proizvoda, poreske olakšice za uvoz repromaterijala, reforma robnih rezervi Republike Srpske, povećanje podsticaja poljoprivredne proizvodnje sa tri na šest odsto ukupnog budžeta, rješavanje kategorije `plavog dizela` na bolji način i na nivou BiH - neke su do planiranih mjera", precizirao je Šarović.

On je rekao da o ovim mjerama svoj stav treba da daju i Vlada Republike Srpske, kao i Savjet ministara BiH, a da je lično uvjeren da će SDS za ovaj program dobiti podršku novih vlasti i naići na razumijevanje kompletne poslovne zajednice u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije