BiH

Sastanak bez dogovora o formiranju vlasti u FBiH

Sastanak bez dogovora o formiranju vlasti u FBiH
Sastanak bez dogovora o formiranju vlasti u FBiH

SARAJEVO - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i lider SDA Bakir Izetbegović saglasili su se da sutra budu održani sastanci stranačkih tijela, na kojima će biti dogovoreni dalji koraci u procesu formiranja vlasti FBiH, koji bi bili priprema za novi sastanak SDA i HDZ-a u utorak, 3. marta.

Čović je rekao novinarima u Sarajevu da će u utorak biti održan sastanak predstavnika SDA i HDZ-a.

Lider DF-a Željko Komšić napustio je sastanak u vezi s formiranjem vlasti u FBiH nakon pola sata, istakavši da više neće učestvovati u daljim razgovorima o ovoj temi, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

"Nismo mogli doći do dogovora. SDA je pristala da u Vladi FBiH ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Savjeta ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF", rekao je Komšić nakon što je napustio sastanak.

Komšić je istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo iz razloga da bi se došlo do formiranja Vlade FBiH.

On je istakao da će DF ostati dio vlasti u Savjetu ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Savjetu ministara, povući".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije