BiH

Sastanak sa čelnicima EU 12. septembra

Sastanak sa čelnicima EU 12. septembra
Sastanak sa čelnicima EU 12. septembra

BANJALUKA - Sastanak na visokom nivou, u organizaciji Evropske komisije, biće održan 12. septembra u Sarajevu, potvrdila je Željka Cvijanović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU, objasnio je da će sastanak imati identičan format sastanku u Briselu 27. juna, osim što će umjesto Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, predsjedavati njegov zamjenik Stefano Sanino, direkor Direkcije za proširenje, i Piter Sorensen, šef Delegacije EU.

Kako je najavljeno, učestvovaće i drugi visoki zvaničnici EU, predstavnici Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, entitetski predsjednici vlada, te predsjednici sedam političkih partija SNSD-a, SDS-a, SDP-a, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 i SBB-a.

Cvijanovićeva je rekla da nije optimista da će na sastanku doći do napretka, zbog komplikovanih političkih odnosa u FBiH i loših odnosa među strankama iz bošnjačkog korpusa.

"Samo je to razlog zašto je prestao proces traženja rješenja. Ja ne tvrdim da bismo do rješenja došli 31. avgusta, ali mi nismo imali ni priliku da pokušamo zbog zbrke koja postoji u FBiH. Pregrupisavanje odnosa među bošnjačkim strankama je definitivno razlog zašto su prestale te aktivnosti. Tamo su se uspostavila silna neprijateljstva koja se pojačavaju", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, glavni problem što BiH nije ispunila obavezu da do 31. avgusta u parlamentarnu proceduru pošalje usaglašene amandmane leži u tome što u FBiH ni u periodu od nekoliko godina nisu uspjeli da dođu do usaglašenog stava kako FBiH vidi implementaciju odluke "Sejdić i Finci".

Mekgafi smatra da predizborna kampanja ne bi trebalo da utiče na sastanak

"Ja ne vidim ni opredijeljenost da se tamo time bave, a ne vidim apsolutno nikakav razlog da RS mijenja svoje stavove samo zato što će tamo možda jednog dana ili jedne godine izaći nešto što liči na red, jer tamo vlada apsolutni haos. Vi imate, recimo, SDA, koja prvo kaže da je protiv asimetričnog izbora članova Predsjedništva, a onda šalje zbunjujuća saopštenja da su oni zapravo za direktan izbor", navela je ona. Kako je istakla, postoji ciljana tendencija da se pokuša RS okriviti za propast dogovorenog roka 31. avgusta, jer RS ne želi da odustane od direktnog izbora člana Predsjedništva BiH iz RS.

Mekgafi je rekao da na sastanku EU očekuje objašnjenje situacije i procjenu napretka od zadnjeg sastanka u Briselu, na kojem su se, kako je istakao, predstavnici bh. institucija i partija obavezali da će ispoštovati zadate rokove, među kojima je i 31. avgust. Istakao je da ne vidi razlog zašto bi predizborna kampanja mogla negativno uticati na tok sastanka.

"Radi se o izborima za lokalne nivoe vlasti, a na sastanku ćemo razgovarati o temama koje se tiču države i entitetskih nivoa vlasti. Institucije treba da rade normalno i tokom izborne kampanje i to ne bi trebalo da ima dodira s tim", rekao je Mekgafi.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, istakao je da je za žaljenje što će na sastanku vjerovatno biti konstatovano da BiH nije ispunila prvi rok iz "mape puta".

"Imali smo političke prijedloge pojedinačnih stranaka i to vjerojatno neće biti ocijenjeno kao dovoljno na samom sastanku. Ja se barem mogu nadati da, ako promijenimo raspoloženje i uložimo malo više truda, mi možemo, bez obzira što smo propustili prvi rok, sustići krajnji rok 31. studeni i tako otkloniti posljedni preduvjet za napredak BiH prema EU", istakao je Vegar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije