BiH

Sastanak završen bez dogovora, protesti će ipak biti održani

Sastanak završen bez dogovora, protesti će ipak biti održani
Sastanak završen bez dogovora, protesti će ipak biti održani

SARAJEVO - Sastanak između predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) i premijera Federacije BiH Fadila Novalića u Domu Sindikata u Sarajevu okončan je tačno u ponoć... bez dogovora!

Stavovi su očigledno ostali djametralno suprotni, pa sindikalcima preostaje da učine ono što su najavili - izvedu radnike na proteste.

Čelnik SSS BiH Ismet Bajramović nazvao je nekorektnim pojavljivanje premijera Fadila Novalića na večerašnjem sastanku, u cilju odugovlačenja sa iznalaženjem rješenja, ne nudeći nikakve ustupke sindikatima.

Inače, Bajramović je žestoko kritikovao premijera FBiH zbog, kako je rekao, činjenice da on praktično radi protiv radnika, predstavljajući to u drugačije u javnosti.

Premijer Novalić je nakon sastanka rekao da nije uopšte bilo moguće pobuditi dogovor sa članovima sindikata da se zakon popravi već da su oni tražili jedino da se zakon suspendira, javljaju federalni mediji.

"Rekli su da imaju 26 primjedbi i mi smo u startu rekli da prihvatamo te primjedbe jer znamo da one nemaju veze s radničkim pravima. Znamo da je problem u kolektivnim ugovorima koji nude više prava povlaštenim kategorijama", rekao je Novalić.

Premijer je dodao da su oni potom ponudili da kolektivni ugovori, nakon isteka perioda na koji su zaključeni, važe 240 dana i da je to vrijeme u kojem sindikat i poslodavci pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru. Takođe, nudili su da sindikati odustanu od tužbi a da se plate u naredne dvije godine "zalede" na sadašnjem nivou čak i za povlaštene grane.

Kada sindikat ovo nije prihvatio premijer je, kaže, ponudio da se Prijedlog zakona povuče ali da se pregovori moraju okončati u roku od sedam dana.

"Ni to nisu prihvatili i time su pokazali da nemaju namjeru prihvatiti bilo kakav zakon o radu", zaključio je premijer.

Protesti su zakazani u 10 sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Čelništvo SSS BiH na protestima očekuje između 7.000 i 10.000 radnika, a kažu da prihvataju odgovornost za sve članove SSS BiH te tvrde da će protesti biti mirni.

Večerašnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, a u čijem sastavu su još i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te razvoja, preduzetništva i obrta Šemsudin Dedić i Amir Zukić i ministar finansija Jelka Miličević. Prisustvovao je i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije