BiH

Savčić: Sloboda plaćena životima

Savčić: Sloboda plaćena životima
Savčić: Sloboda plaćena životima

BIJELJINA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas u Bijeljini da pripadnici Vojske i MUP-a Srpske, koji su slobodu plaćali životima, imaju najveće zasluge za stvaranje Republike.

Savčić je podsjetio da je prije 23 godine na Vaskrs, Prvi pješadijski bataljon Druge majevičke brigade za samo sat i po izgubio 33 borca, da su tada ranjena 32 borca ovog bataljona, a da ih je 10 zarobljeno.

Na konferenciji za novinare Gradske boračke organizacije Bijeljina povodom obilježavanja Dana stradanja pripadnika Komande Prvog pješadisjkog bataljona Druge majevičke lake pješadijske brigade Vojske Srpske, Savčić je rekao da su borci u temelje Srpske ugradili svoje kosti i svoju krv, te da upravo zbog toga borci danas imaju neka prava koja ne mogu imati svi drugi.

"Samo jedinstvena Boračka organizacija može se izboriti za dostojanstven status boraca, kao i za očuvanje Srpske", rekao je Savčić.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić rekao je da sjećanje na taj dan boli jer su mu združene snage Teočaka, Kalesije i Tuzle napale bataljon tog 21. aprila, pri čemu je izgubio veliki broj boraca.

"I pored velikih gubitaka, uspjeli smo da sačuvamo Banj brdo i relej Stolice, i sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma neprijatelj nije ostvario svoj cilj, nije osvojio ovu teritoriju", istakao je Đokić.

On je podsjetio da su zarobljeni borci odvedeni u Tuzlu, navodeći da ima podatke da su četvorici zarobljenih odsječene glave.

"Stravičan je prizor, jezive su slike kada na malom prostoru - 150 metara sa 150 metara za sat vremena vidite više od 70 mrtvih i ranjenih ljudi", kaže Đokić prisjećajući se tog dana.

On je pozvao borce i sve građane da sutra prisustvuju parastosu za poginule, koji će biti služen u 12.00 časova na Gradskom groblju Pučile. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije