BiH

Savez za promjene: U RS vlada političko i fizičko nasilje

Savez za promjene: U RS vlada političko i fizičko nasilje
Savez za promjene: U RS vlada političko i fizičko nasilje

BANJALUKA - Predstavnici Saveza za promjene RS istakli su danas da je vlast u RS usvajanjem Zakona o radu i Zakona o policiji po hitnom postupku uvela vanredno stanje u RS.

Dodali su da će u narednom periodu donijeti odluku kako će se dalje ponašati i koje će mjere da preduzmu.

Predstavnici Saveza za promjene RS osudili su i izbacivanje Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata RS (SSRS) iz sale Narodne skupštine RS i naglasili da je vlast RS pored političkog uvela i fizičko nasilje.

Predstavnici Saveza za promjene ocijenili su da je jučerašnja sjednica Narodne skupštine RS pokazala da u RS "vlada političko i fizičko nasilje".

Predsjednik Kluba poslanika SDS u parlamentu RS Vukota Govedarica je rekao da je sjednica skupštine pokazala nizak stepen demokratije.

“Viđeni scenario se mogo izbjeći da su uvažene primjedbe opozicije. Ovako smo imali nasilje, političko i fizičko. Nažalost političko nasilje trpimo duže, a juče je kulminiralo”, rekao je Govedarica.

Ponovio je da Zakon o radu nije trebalo da ide u hitnu skupštinsku proceduru.

“Oštro osuđujemo nasilje nad predsjednicom Saveza sindikata RS Rankom Mišić. Na mnogo kulturniji način moglo je sve da bude izbjegnuto, da je bilo političke mudrosti”, rekao je Govedarica i dodao da potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić "nije imao mudrosti", te da žali što sjednicom nije predsjedavao Nedeljko Čubrilović, koji je bio odsutan.

Predsjednik Kluba poslanika PDP Miroslav Brčkalo kazao je da je jučerašnji dan "najtužniji u istoriji parlamenta RS".

“Sve je moglo biti drugačije. Vlast je pokazala bahatost, ali i paniku jer nisu znali kako da se ponašaju. RS neće srušiti niko, srušiće je nesposobna vlast. Usvajanjem Zakona o radu svi su gubitnici, dobitnik je samo Vlada. Našli su idealno vrijeme za usvajanje, a posljedica svega je da su radnici dobili poklon za Novu godinu u vidu poniženja”,  istakao je Brčkalo.

Predsjednik Kluba poslanika NDP Krsto Jandrić ocijenio je ponašanje skupštinske većine "bahatim".

“Sprovodi se samovolja, krši Ustav i zakoni. Ovo je neizdrživo, dok korupcija i kriminal ostaju bez odgovora. Na sceni je rušenje institucija i ako ovako nastave, RS neće postojati”, rekao je Jandrić.

Poslanik NS Adam Šukalo kazao je da je nakon sjednice parlamenta jasno da je "u RS uvedeno vanredno stanje, represivne metode", te da je  "ustanovljen režim".

On je rekao da u novoj skupštinskoj većini sjede i poslanici "Domovine", poručivši da će vlast RS, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, "pokušati i dalje da destabilizuje ne samo RS, već i BiH".

Narodna skupština RS kasno sinoć je usvojila novi Zakon o radu glasovima 49 prisutnih poslanika. Opozicija je prethodno napustila zasjedanje kada je iz sale izbačena predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije