BiH

Savjet EU: Razdorna retorika i rani početak izborne kampanje koče reforme u BIH

Savjet EU: Razdorna retorika i rani početak izborne kampanje koče reforme u BIH
Foto: Ilustracija | Savjet EU: Razdorna retorika i rani početak izborne kampanje koče reforme u BIH

SARAJEVO - Savjet Evropske unije (EU) usvojio je zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima, između ostalog, to tijelo ponovo ističe svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Savjet EU žali zbog toga što su razdorna retorika ukorijenjena u prošlosti i rani početak izborne kampanje proteklih mjeseci usporili ritam reformi i utjecali na političku klimu.

Podsjeća se na važnost opredjeljenja zemlje za proces evropskih integracija, a u jednom od zaključaka napominju da je početno sprovođenje Reformske agende omogućila preduzimanje prvih koraka ka strukturnom prilagođavanju ekonomije Bosne i Hercegovine. 

Ipak, Savjet apeluje na vlasti da pospješe sprovođenje sveobuhvatnih reformi, na inkluzivan način i u korist građana.

"Nadalje, Savjet poziva institucije Bosne i Hercegovine da unaprijede napore u vezi sa funkcionisanjem i nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borbe protiv terorizma i sprečavanja radikalizacije", piše u saopštenju.

Savjet EU ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da nastavi rad na odgovaranju na Upitnik Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije za EU pitanja.

Imajući u vidu da se u Ustavu Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati i Srbi navode kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), ponovo se ističe da principi jednakosti svih građana i nediskriminacije moraju da budu u potpunosti zagarantovani. Savjet naglašava da se ne treba preduzeti nijedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežalo sprovođenje presude u predmetu Sejdić i Finci i drugih povezanih presuda.

"Pored preporuka OSCE-ODIHR-a za daljnje poboljšanje izbornog okvira, Savjet očekuje od Bosne i Hercegovine da u zadatim rokovima riješi pitanje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz decembra 2016. godine, a u vezi sa određenim izbornim odredbama za Dom naroda Federacije. Savjet smatra da se reformama izbornog zakona treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga, kao bitnom pitanju, te takođe poziva Bosnu i Hercegovinu da provede preporuke OSCE-ODIHR-a kako bi se zemlja približila evropskim standardima, a kroz unapređenje demokratskih procesa za buduće izbore", piše u saopštenju Savjeta EU.

Istovremeno, EU apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da, uz podršku međunarodne zajednice, ubrzaju nastojanja u cilju rješavanja viška municije i deminiranja, te drugih neriješenih pitanja.

Savjet pozdravlja nastavak operacije "Althea", koja zadržava svoju sposobnost da doprinese odvraćajućim kapacitetima vlasti Bosne i Hercegovine ako situacija tako nalaže, uz istovremeno stavljanje naglaska na izgradnju kapaciteta i osposobljavanje.

"U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Savjet potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršnu vojnu ulogu operacije 'Althea' u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okruženje pod obnovljenim mandatom UN", zaključci su Savjeta EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije