BiH

Savjet EU potvrdio jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH

Savjet EU potvrdio jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH
Savjet EU potvrdio jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH

BRISEL/SARAJEVO - Savjet Evropske unije potvrdilo danas svoju jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

Vijeće je takođe ponovilo svoju jasnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje, saopšteno je iz Vijeća Evropske unije.

Savjet pozdravlja Sporazum za rast i zapošljavanje kako bi se prebacio fokus na reforme i pitanja od neposrednog interesa za građane, a u svjetlu masovnih protesta građana početkom 2014. što je dodatno ukazalo na osjetljivu socio-ekonomsku situaciju.

Savjet EU pozdravlja nedavnu posjetu visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini  i povjerenika za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana Sarajevu i njihov angažman na oživljavanju procesa reformi u BiH.

Savjet se složio oko novog prisupa EU prema Bosni i Hercegovini na njenom putu pristupanja EU tokom kojeg će svi uslovi, uključujući i provođenje presude Sejdić-Finci morati biti ispunjeni.

Savjet EU poziva političko vodstvo BiH da ugrade neophodne reforme za integraciju u EU u rad svih relevantnih institucija.

Savjet je pozvao visoku predstavnicu Mogerini i povjerenika Hana da nastave sarađivati sa liderima u BiH kako bi se u što skorije vrijeme osigurala neopoziva pisana obaveza o provođenju neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Kako je istaknuto u zaključcima Savjeta EU sveobuhvatni cilj je uspostaviti funkcionalnost i učinkovitost na svim nivoima vlasti i omogućiti Bosni i Hercegovini da se pripremi za buduće članstvo u EU.

Pisana obaveza će takođe sadržavati obavezu saradnje i konsultacija sa EU na početnom planu za reforme, a u skladu sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Program reformi bi trebao biti osmišljen i implementiran uz konsultacije s civilnim društvom.

 Ovaj program bi trebao prije svega sadržiti reforme iz Kopenhagenskih kriterija (društveno-ekonomske reforme koje uključuju i Sporazum za rast i zapošljavanje, vladavinu prava, dobro upravljanje) kao i dogovorena pitanja funkcioniranja (uključujući i mehanizam koordinacije).

Vlasti u BiH će se takođe obavezati na postizanje napretka, u kasnijoj fazi, u daljnjim reformama kako bi se poboljšala funkcionalnost i učinkovitost različitih nivoa vlasti.

Savjet poziva visoku predstavnicu Mogerini i povjerenika Hana da redovno podnose izvještaje o napretku u ispunjenju ove pismene obaveze i kako se sve to odražava na rad svih relevantnih institucija.

Nakon što se pisana obaveza usaglasi u Predsjedništvu BiH, potpišu je bh. politički lideri i bude potvrđena u Parlamentu BiH, Savjet Evropske unije će donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u zaključcima Savjeta EU.

Takođe je istaknuto da će biti potreban značajan napredak u provođenju reformskog programa, uključujući i Sporazum za rast i zapošljavanje da bi EU uzela u razmatranje zahtjev za članstvo.

Kada Savjet bude zatražio mišljenje Komisije o zahtjevu za članstvo, takođe će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci.

Savjet EU takođe je naglasio presudnu važnost brzog formiranja vlasti i pozvalo političke čelnike BiH da učine sve kako bi se to i desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije