BiH

Sporna imenovanja u institucijama BiH: "Penzioner" Podinić u Odboru za žalbe

Sporna imenovanja u institucijama BiH: "Penzioner" Podinić u Odboru za žalbe
Sporna imenovanja u institucijama BiH: "Penzioner" Podinić u Odboru za žalbe

SOKOLAC, SARAJEVO - Dragan Podinić, jedan od rukovodećih državnih službenika, imenovan je za jednog od tri člana državnog Odbora za žalbe, iako je stekao uslove za penziju!

Naime, prema podacima iz Podinićeve biografije, ali i tvrdnjama pojedinaca bliskih ovom kadru SDS-a, on je već napunio 41 godinu radnog staža (sa 40 godina stiče pravo na penziju), dok, istovremeno, za manje od godinu puni 65 godinu života, pa bi i po tom osnovu morao među penzionere.

No, uprkos tome, Podinića je Vijeće ministara na sjednici 6. juna provuklo "na mala vrata" (na novu dužnost stupa 1. jula) i to samo što mu je okončan mandat kao direktoru Ureda za zakonodavstvo BiH.

Da bi apsurd bio potpun, sada će Podinić biti jedan od tri člana institucije koja je svojevrsni korektiv radu Agencije za državnu službu (ADS) i koja upravo odlučuje o tome ko stiče pravo za penziju?!

Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Vijeća ministara BiH, institucije zadužene za proceduru intervjuiranja i imenovanja kandidata za ove funkcije, na pitanje kako je moguće da je na ovako značajnu funkciju imenovan faktički penzioner, odgovorio je da on nije upućen u te detalje, odnosno da ne zna koliko Podinić ima staža.

"Ona institucija u kojoj je radio trebalo bi to da zna. Koliko ja znam iz njegove priče, on nema uvjeta za mirovinu", rekao je Kutleša.

Upitan da li to znači da se kandidatima vjeruje na riječ, i ko to sve provjerava, ponovio je kako je to "do institucija u kojoj je radio, odnosno u kojoj treba da počne raditi".

Tragom ove informacije nazvali smo Ured za zakonodavstvo i tražili najodgovorniju osobu i uspjeli smo dobiti upravo Podinića, koji je još na dužnosti direktora Ureda, budući da na novu dužnost stupa 1. jula. Sam Podinić tvrdi da nema uslove za penziju, "jer je 1978. bio godinu u vojsci" i jer je imao "malih povremenih prekida radnog staža".

Na konstataciju da će, sve i da je tako, ipak biti "duboki" penzioner usred mandata (koji u Odboru traje četiri godine), Podinić je odgovorio da će, kad napuni uslove - u penziju i otići?! Upitan da li to znači da će prekinuti mandat, odgovorio je potvrdno.

Ipak, sve upućuje na mogućnost da je ovo jedno od onih nezakonitih imenovanja, tim prije jer je konkurs za rukovodioce Odbora državne službe za žalbe raspisan još u oktobru prošle godine, a u međuvremenu je, zbog političkih igara i raznih opstrukcija, Vijeće ministara imenovalo tek hrvatskog člana, Mladenka Čavaru (HDZ), koji je mjesecima radio sam.

Sada dobija pojačanje u vidu Podinića, ali i bošnjačkog kolegu Enesa Obraliju, koji je kadar SDA.

Dragan Podinić, inače, na različitim je mandatima u državnim institucija još od 1995. godine, najprije u Vladi RS, a od 2003. i u Vijeću ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije