BiH

Savjet ministara BiH usvojio Državni godišnji program za zaštitu potrošača

Savjet ministara BiH usvojio Državni godišnji program za zaštitu potrošača
Savjet ministara BiH usvojio Državni godišnji program za zaštitu potrošača

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je danas na sjednici Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2015. godine, koja iznosi oko 11,9 milijardi KM i uključuje spoljnju i unutrašnju zaduženost.

BiH je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od približno tri  posto, navodi se u Godišnjem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje o ekonomskim trendovima  u BiH za 2015. godinu, koji je razmatrao Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja: stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracije u EU 2016. godini, koje je pokazalo da 76 posto bh. ispitanika podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU), što je lošiji rezultat za dva posto nego prošle godine.

U PROŠLOJ GODINI RAST EKONOMIJE OD 3 POSTO, POVEĆAN BROJ ZAPOSLENIH  I SMANJEN DEFICIT ZA 8,7 POSTO

BiH je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od približno tri  posto, navodi se u Godišnjem izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje o ekonomskim trendovima  u BiH za 2015. godinu, koji je razmatrao Savjet ministara BiH.

Prema Informaciji, u prošloj godini u Bosni i Hercegovini registrovano je povećanje fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,6 posto, a ostvareni rast bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih lica u ovoj grani od oko 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Industrijski rast ostvaren je najviše zahvaljujući povećanju proizvodnje u okviru prerađivačke industrije koja ima visok stepen izvozne orijentacije, dok je doprinos sektora rudarstva i električne energije, čija kretanja su determinirana domaćom tražnjom, bio nešto slabiji.

Prosječan broj zaposlenih lica u BiH u 2015. godini se nastavio uvećavati i iznosio je 713,69 hiljada, a  nezaposlenih se nastavio smanjivati i manji je za 1,4 posto u odnosu na 2014. godinu te je iznosio 541,8 hiljada. Intenzitet smanjenja broja nezaposlenih je naročito izražen u drugoj polovini godine.

Depoziti su na kraju godine iznosili 16,5 mlrd. KM, što je 98,0 posto iznosa ukupnih kredita. U odnosu na godinu ranije zabilježeno je povećanje ukupnih depozita za 7,5 posto, odnosno 1,2 milijarde KM. Najveći dio ovog povećanja odnosi se na povećanje depozita sektora stanovništva u iznosu od 822,8 miliona KM, zatim na depozite sektora nefinansijskih poduzeća 170,1 miliona KM, opšte vlade 103,5 miliona KM te ostalih sektora u iznosu od 59,2 miliona KM.

BiH je u prošloj godini ostvarila ukupni robni izvoz od 8,9 milijardi KM, što predstavlja nominalno povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je realni rast uslijed smanjenja izvoznih cijena bio nešto viši i iznosio je oko 3,8 posto. Tokom 2015. godine ukupni bh. uvoz roba iznosio je približno 15,9 milijardi KM, što predstavlja nominalno smanjanje od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinski robni deficit u 2015. godini iznosio  je oko 6,9 milijardi KM i u poređenju s prethodnom godinom manji je za 8,7 posto.

Prema Izvještaju, strana direktna ulaganja u 2015. godini iznosila su 473,158 mil. KM, što je manje za 34,8 posto u odnosu na 2014. godinu.

PODRŠKA GRAĐANA ULASKU BiH U EU

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja: stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracije u EU 2016. godini, koje je pokazalo da 76 posto bh. ispitanika podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU), što je lošiji rezultat za dva posto nego prošle godine.

Ulazak u EU podržava 91,3 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 50,7 posto ispitanika iz Republike Srpske te 90 posto ispitanika iz Brčko Distrikta BiH. Više od 64 posto ispitanika smatra da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Od 18,8 posto ispitanika koji bi glasali protiv ulaska u EU,  njih 51,1 posto smatra da bi se troškovi života i poreza povećali, dok je 8,4 posto ispitanih protiv ulaska u EU zbog prevelike  centralizacije.    

Za 46,6 posto ispitanika borba protiv korupcije je najznačajnija reforme neophodna za poboljšanje svakodnevnog života bh. građana, za njih 11,6 posto je to smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka za zapošljavanje, dok 10,8 posto ispitanika navodi reformu sudova i tužilaštava.

Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uslova za život u BiH a ne zbog uslova za ulazak u EU - smatra 73,3 posto ispitanika, a svega 17 posto smatra da su reforme neophodne zato što su uslov za ulazak u EU.  

Gotovo 50 posto ispitanika je upoznato s informacijom da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, dok 24,3 posto smatra da BiH pregovora o članstvu u EU.

Više od 27 posto ispitanika smatra da napredak naše zemlje i ulazak u Evropsku uniju  najviše otežava politizacija procesa integrisanja, dok njih 12,7 posto kao razlog navodi politiku uslovljavanja koju EU provodi prema našoj zemlji, a 12,2 posto ističe nespremnost na promjene kao prepreku za napredak naše zemlje i ulazak u Evropsku uniju.

Najveću korist od ulaska u EU bi imali mladi, smatra 42,3 posto ispitanika, političari – što smatra njih 18,6 posto, te studenti i istraživači, što smatra 5,9 posto ispitanih.   

Direkcija za evropske integracije je ovo istraživanje provela u periodu od 24. marta do 10. aprila 2016. godine putem CATI metode (personalni intervjui u telefonskoj anketi) na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH.

BiH SA SRBIJOM I CRNOM GOROM JAČA REGIONALNU SARADNJU

Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu Trust fonda za globalne ekološke kapcitete i Specijalnog fonda za klimatske promjene (Projekt upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u svojstvu agencije za implementaciju globalnih ekoloških kapaciteta i agencije za implementaciju Specijalnog fonda za klimatske promjene globalnih ekoloških kapaciteta.

Riječ je o regionalnom projektu u kojem uz Bosnu i Hercegovinu učestvuju Republika Srbija i Crna Gora, s ciljem planiranja i upravljanja prekograničnim slivom rijeke Drine i jačanja njihovih sposobnosti za prilagođavanje klimatskim promjenama.

Vrijednost granta za Bosnu i Hercegovinu je 3.375.270,00 američkih dolara, od čega je za  Republiku Srpsku namijenjeno 2.060.885,00 američkih dolara, a za Federaciju BiH 1.094.385,00 američkih dolara.

Ukupna vrijednost granta za sve tri zemlje iznosi 8.732.420,00 američkih dolara, i to za  BiH 3.375.270,00  (37 posto), za Crnu Goru 2,73 miliona američkih dolara (32 posto) i za Srbiju 2,67 miliona (31 posto).

Učestvovanjem u ovom projektu Bosna i Hercegovina potvrđuje opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje i usvajanje jednoobraznih standarda u oblasti klime.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Vjekoslav Bevanda.

RIJEŠITI VODOSNABDIJEVANJE GRAĐANA VISOKOG

Savjet ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt vodovod Visoko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 4,5 miliona evra.

Cilj projekta je rekonstrukcija gradske vodovodne mreže. Na ovaj način biće riješeno vodosnabdijevanje za oko 12.000 građana Visokog u naseljima Gračanica, Moštre i Porječani, a korist od projekta imaće i ostali stanovnici ove opštine koji su obuhvaćeni rekonstrukcijom gradske vodovodne mreže.

Rok oplate zajma je 15 godina, uključujući i tri godine grejs perioda uz povoljnu EURIBOR kamatu.

Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Savjetu ministara BiH Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

USVOJEN  DRŽAVNI GODIŠNJI PROGRAM ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluke o usvajanju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, koji je pripremio Savjet za zaštitu potrošača BiH radi unapređenja kvaliteta života bh. građana i usklađivanja ove oblasti sa standardima Evropske unije.

Državni godišnji program za zaštitu potrošača je cjelovit dokument koji kreira politiku zaštite potrošača definira prioritete, određuje mjere za njihovo ostvarenje u 2016. godini te utvrđuje nosioce aktivnosti za ispunjenje planiranih ciljeva i zadataka.

NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI ZA UNAPREĐENJE STANJA U POLJOPRIVREDI

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa,  usvojio je pojedinačne informacije o aktivnostima na uspostavi mehanizma za izvještavanje o poljoprivrednim subvencijama u Bosni i Hercegovini u skladu s obavezama notifikacije Svjetske trgovinske organizacije, kao i uspostavi poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini, s ciljem njegovog usklađivanja s praksom EU.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u saradnji s nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, nastaviće provoditi aktivnosti u ovim oblastima.

MEĐUNARODNA POMOĆ ZA SEKTOR POLJOPRIVREDE, PREHRANE I RURALNOG RAZVOJA

Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj Minisatrstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja 2015. u Bosni i Hercegovini, kao jedan od važnih parametara za daljnje napredovanje BiH prema Evropskoj uniji i aktiviranje neiskorštenih prirodnih i ljudskih resursa u ovim oblastima.

Ovaj izvještaj sadrži podatke koji omogućavaju zainteresovanim stranama bolji uvid u akitivnosti institucija u Bosni i Hercegovini i aktivnosti međunarodnih donatora, s ciljem da  se pomogne u identifikaciji potreba poljoprivrednog sektora u ostvarivanju planiranih sektorskih cilieva. Takođe, izvještaj je sačinjen s namjerom da pomogne potencijalnim donatorima u kreiranju njihovih planova i definiranju prioriteta za podršku i ulaganja u sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja u skladu sa strateškim prioritetima u Bosni i Hercegovini.

ZIROJEVIĆ IMENOVAN ZA ČLANA UO NEZAVISNOG OPERATORA SISTEMA

Savjet ministara BiH imenovao je Mladena Zirojevića za člana Upravnog odbora Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini iz Republike Srpske na mandat od pet godina. Prijedlog za imenovanje Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa  dostavila je Vlada Republike Srpske, saopšteno je iz Službe za informisanje SMBiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije