BiH

Savjet ministara usvojio Izvještaj o realizaciji reformske agende

Savjet ministara usvojio Izvještaj o realizaciji reformske agende
Savjet ministara usvojio Izvještaj o realizaciji reformske agende

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Izvještaj o napretku u sprovođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende za nivo Savjeta ministara BiH.

U okviru nadležnosti Savjeta ministara BiH u potpunosti je sprovedeno 53 odsto u odnosu na ukupan broj mjera.

Ukoliko se uzme u obzir vremenska dimenzija (mjere su planirane za četvorogodišnji period), realizovano je 80 odsto planiranih mjera za period do 3. avgusta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu s ciljem otklanjanja nejasnoća u postojećem zakonu.

Utvrđeni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona tretira i problem nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom saobraćaju, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je riječ o dokazivanju prekršaja i pokretanju odgovarajućih postupaka.

Savjet ministara BiH usvojio je Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja /2016-2020/, sa pratećim Akcionim planom.

Strategija je urađena na osnovu pravnog okvira EU, UN i ostalih međunarodnih organizacija s ciljem jačanja efikasnosti svih subjekata u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

Ovaj dokument posebno je usmjeren na nastavak usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, dalje unapređenje kontrole unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i broja nelegalnog oružja u posjedu građana.

Strategija je usmjerena i na unapređenje povjerenja građana u institucije u BiH, kao i na smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva odbrane BiH. Posebna pažnja usmjerena je na jačanje cjelokupnih administrativnih kapaciteta svih nadležnih tijela BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog memoranduma o razumijevanju za saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i Projekt ekonomske podrške između Saudijske Arabije i BiH.

Riječ je o grant sredstvima od oko milion evra namijenjenim za finansiranje građevinskih radova za obnovu 55 kuća povratnika i nabavku opreme i poljoprivrednih priključaka. Očekuje se da će projekat biti dovršen do kraja 2017. godine.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o udruživanju sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane BiH u višegodišnji projekat tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva i Oružanih snaga BiH - Program "Perspektiva" i usvojio Informaciju o ovom projektu.

Ministarstvu odbrane BiH odobreno je da realizuje Program "Perspektiva" u periodu 2016-2020 u okviru odobrenih sredstava od 3.242.600 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije