BiH

Sebija Izetbegović: Pokrenuti obavezne preventivne programe

Sebija Izetbegović: Pokrenuti obavezne preventivne programe
Foto: Fena | Sebija Izetbegović: Pokrenuti obavezne preventivne programe

SARAJEVO – Glas za SDA je glas za očuvanje Bosne i Hercegovine, izjavila je danas kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlament Federacije BiH Sebija Izetbegović na druženju s građanima u centru Sarajeva, naglasivši da je za to druženje iskoristila tridesetominutnu pauzu na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje obnaša funkciju generalne direktorke.

U direktnom razgovoru sa građanima ispred sarajevske Tržnice predstavila je izborni program stranke.

"Čim sam na listi smatram da je Stranka demokratske akcije najbolja i nudi najbolje programe. Glas za SDA je glas za očuvanje Bosne i Hercegovine", kazala je Izetbegović.

Nakon upita jedne pacijentice kada će doći na operaciju koljena, Izetbegović je pojasnila na koji način se čeka da se uredi Ugovor o ortopedskim pomagalima da bi se mogle kupiti proteze u Kliničkom centru.

"Upravo je i ovo razlog da građanima u direktnom razgovoru objasnimo koja su njihova prava i šta to Klinički centar ima ovlaštenja da nabavi. Naime, građani bi morali znati da citostatike ne kupuje KCUS budući da ih samo dobijemo od Federalnog zavoda na primjenu. Dakle, ortopedsko pomagalo moralo bi biti riješeno uredbom Zavoda zdravstvenog osiguranja da bi mi mogli krenuti u nabavku takvih pomagala i da bismo to mogli aplicirati pacijentima", rekla je Izetbegović.

Mišljenja je da bi Kantonalno i Federalno ministarstvo zdravstva morali više raditi na obavještavanju građanstva odnosno bolesnika o njihovim  pravima.

Istovremeno,  poručuje, trebaju pokrenuti obavezne preventivne programe da pacijenti ne dolaze u tako teškim fazama bolesti nego da se bolesti otkrivaju na vrijeme i tretiraju pravilno.

Na taj način će, kako je zaključila Izetbegović, biti zadovoljno građanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije