Sejdić - Finci: Prihvatljiv Dodikov prijedlog

Srna - 19.09.2012 16:45
Sejdić - Finci: Prihvatljiv Dodikov prijedlog

BANJALUKA - Jakob Finci i Dervo Sejdić ocijenili su da je prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izmjenama Ustava BiH koje se odnose na izbor članova Predsjedništva sasvim u skladu sa odredbama odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

"Što se tiče Republike Srpske, čuli smo jasan stav da se ništa ne mijenja, odnosno da se član Predsjedništva bira direktno, s tim što više nema naznake da on mora biti po nacionalnosti Srbin", rekao je Finci.

On je nakon razgovora sa Dodikom rekao da prijedlog da se u Predsjedništvo BiH bira jedan član iz Republike Srpske i dva člana iz Federacije BiH, ali da više od jednog ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili reda ostalih, "nije ni više ni manje od onog što se u presudi traži".

On je dodao da nakon izmjena Ustava ima dovoljno vremena da se pripreme izmjene Izbornog zakona koje se odnose na način izbora ili eventualnu drugačiju izbornu jedinicu.

Finci je podsjetio da su Evropska unija i Savjet Evrope dali rok za provođenje odluke do proljeća 2014. godine, upozoriviši da izbori te godine neće biti priznati, ukoliko se ona do tada ne provede.

"Ne treba ništa lomiti preko koljena za provođenje odluke, međutim, pošto je ona jedan od uslova za naše dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, bilo bi jako važno da komisija Parlamentarne skupštine BiH podnese zajednički prijedlog izmjene ustava", naglasio je Finci.

Dervo Sejdić je rekao da je prijedlog stranaka iz Republike Srpske u ovom momentu najjednostavniji način zadovoljavanja standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je ponovio da određene političke grupacije presudu žele da iskoriste za pridobijanje nekih benefita za svoj etnicitet, precizirajući da se Hrvati u Federaciji BiH plaše za izbor svog člana Predsjedništva, dok je bošnjački korpus prilično podijeljen.

Finci i Sejdić su sa Dodikom razgovarali i o mogućnosti organizovanja okruglog stola u Banjaluci o položaju nacionalnih manjina i implementaciji odluke, koji bi trebalo da se održi početkom naredne godine.

Finci i Sejdić tužili su 2009. godine BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer im je osporeno pravo da se kao Jevrej i Rom kandiduju za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

Sud je donio odluku u njihovu korist i naložio BiH izmjene ustava u ovom dijelu. U Mapi puta dogovorenoj u Briselu ove godine, do 31. avgusta trebalo je da budu upućeni prijedlozi Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH, kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda, što znači da su nacionalne manjine diskriminisane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Čubrilović: Parlamenti da preuzmu dio odgovornosti

  30.03.2015 16:11 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da parlamenti u BiH treba da preuzmu svoj dio odgovornosti za provođenje Izjave o principima pristupanja BiH EU, koju je Narodna skupština Srpske ranije jednoglasno prihvatila.

 • Zajam izostao sa dnevnog reda

  30.03.2015 15:41 - Srna

  SARAJEVO - Sa dnevnog reda današnje sjednice Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda parlamenta BiH skinuta je tačka o davanju saglasnosti za ratifikovanje sporazuma o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj, jer Predstavnički dom nije dao saglasnost za ratifikovanje tog sporazuma.

 • Ivanić: Vlast će biti brzo formirana

  30.03.2015 15:26 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se sa 90 odsto vjerovatnoće može tvrditi da će relativno brzo biti fomirani Savjet ministara BiH i Vlada Federacije BiH /FBiH/.

 • Pavić: Obični čovjek da bude u centru pažnje

  30.03.2015 15:23 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić ocijenio je da je prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske obilježio set mjera za rasterećenje privrede i privlačenje investitora.

 • Simić: Odluka Ustavnog suda BiH kvazipolitička

  30.03.2015 14:58 - Srna

  BANJALUKA - Pravni ekspert Krstan Simić smatra da je odluka Ustavnog suda BiH da se proglasi nenadležnim za ocjenu ustavnosti grbova i simbola opština u Federaciji BiH /FBiH/ kvazipolitička, odnosno ustupak federalnoj vlasti.

 • Cvijanović: EU poslala pozitivnu poruku

  30.03.2015 14:55 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Evropska unija /EU/ najnovijom inicijativom poslala pozitivnu poruku, ali da je ključ procesa evropskih integracija uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji mora biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti.

 • Vijeće Ustavnog suda FBiH sutra o imenovanju Džihanovića

  30.03.2015 14:30 - Fena

  SARAJEVO - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za sutra objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovića za sudiju Ustavnog suda FBiH.

 • Cvijanović i Vukičević o zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije

  30.03.2015 14:20 - Fena

  BANJA LUKA - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević razgovarali su danas o pripremama za održavanje naredene zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Republike Srbije.

 • Zvizdić dostavlja odluku o imenovanju ministara?

  30.03.2015 14:17 - Srna

  SARAJEVO - Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, najvjerovatnije, danas dostaviće Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara BiH odluku o imenovanju ministara i zamjenika, i zatražiti da Predstavničkom domu bude preporučena potvrda imenovanja, izjavio je Srni generalni sekretar Savjeta ministara BiH Zvonimir Kutleša.

 • Hitno mijenjati zakon o VSTS

  30.03.2015 14:13 - Srna

  SARAJEVO - BiH je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, a to je u nadležnosti parlamenta BiH, rekla je danas zamjenik predsjednika VSTS Ružica Jukić.

 • Pavić: Pod hitno mijenjati zakon

  30.03.2015 14:09 - Srna

  PRIJEDOR - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da se pod hitno mora mijenjati Zakon o stvarnim pravima i prateći akti kojim je predviđeno da se nekretnine investitorima prodaju putem licitacije, ocjenjujući da je za investitore takav način kupovine zemljišta i objekata neprihvatljiv.

 • Mikić pozvao na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona

  30.03.2015 14:03 - Srna

  SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić pozvao je danas Parlamentarnu skupštinu BiH na donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona.

 • Pavić protiv poskupljenja struje

  30.03.2015 13:50 - Srna

  PRIJEDOR- Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da se protivi poskupljenju električne energije i pozvao Regulatornu agenciju da to ne dozvoli u ovom momentu.

 • Novalić: Sutra vlada FBiH

  30.03.2015 13:21 - Fena

  SARAJEVO - Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituisanje nove Vlade FBiH bilo ustavno.

 • U toku razgovori sa Dalipagićem

  30.03.2015 12:58 - Srna

  MOSTAR - Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ BiH ponudila je Saši Dalipagiću iz Mostara mjesto zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i s njim se trenutno vode razgovori, saznaje Srna.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.