BiH

Sekretara optužuju za prijetnje i fizički napad

Sekretara optužuju za prijetnje i fizički napad
Sekretara optužuju za prijetnje i fizički napad

MINHEN, SARAJEVO - Posljednjih nekoliko mjeseci Generalni konzulat BiH u Minhenu potresa niz diplomatskih skandala, koje uzrokuje konzularni radnik Stefan Grković.

Zbog toga je iz ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP) u sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH poslan zahtjev za hitno pokretanje disciplinskog postupka protiv njega.

Kako saznaju "Nezavisne", Stefan Grković, inače sin Ljube Grkovića, nekadašnjeg šefa Kabineta Radovana Karadžića, svojim skandaloznim postupcima u potpunosti je urušio ugled ovog DKP-a u Minhenu, izazvavši svojevrsnu uzbunu u misiji. Potresi i skandali, naime, traju već mjesecima, nakon što je resorni ministar Zlatko Lagumdžija u maju 2013. Grkovića imenovao za sekretara ovog konzulata.

Koliko je stvar ozbiljna potvrđuje i činjenica da iza urgencije koja je nedavno upućena u sjedište bh. diplomatije zajednički stoje generalni konzul Viktorija Ketehult, konzul Sidik Spahić te vicekonzul Božo Dragičević.

Oni navode da je u jednom od svojih istupa, nezapamćenom u diplomatskoj praksi, Grković čak fizički nasrnuo na svog šefa Dragičevića, zbog čega je ovaj završio na bolovanju (o čemu postoje zapisnici i izjave svjedoka).

U prilogu s izjavama svjedoka na pet strana, koji je u posjedu "Nezavisnih", opisan je i Grkovićev odnos prema bh. državljanima koji u Konzulat dolaze po diplomatske usluge.

Jedan od svježijih događaja datira od 3. decembra 2013, kada je Grković od bh. državljanke Marice Radanović naplatio 40 eura (četiri na kafu) za konzularnu taksu, iako je zakonom i pravilnicima strogo propisano da se ovaj vid uplate vrši na račun Generalnog konzulata, odnosno plaćanjem tzv. EC karticom, što je najjeftiniji način (sa čim Radanovićeva nije bila upoznata). Uz sve to, kako je navedeno, Grković je Radanovićevu satima maltretirao, zadržavajući je da stoji u redu, iako mu je više puta naglasila da ima ugovoren termin s vicekonzulom.

Odnos Grkovića prema bh. državljanima opisan je i u događaju koji prevazilazi sve norme lijepog ponašanja i diplomatske prakse.

"Na pitanje Ahme Trebinčevića, koji je stajao u redu pred šalterom zajedno s Almom Muratović, zašto mora da čeka dva sata da bi platio taksu, Stefan Grković mu je odgovorio: 'Ne s*ri!', čime je ispoljio neprimjereno ponašanje prema građaninu i nanio štetu ugledu poslodavca, počinivši težu povredu radne discipline", navodi Dragičević u svom dopisu.

Vrhunac je Grkovićev fizički napad na vicekonzula, i to u Dragičevićevom kabinetu, a događaju koji se zbio 3. aprila ove godine neposredno je svjedočio i konzul Sidik Spahić.

Tražiću punu disciplinsku odgovornost i najstrože sankcije, kazala Trišić-Babićeva

"Vicekonzul je stajao pored svog radnog stola, a Grković mu se približio na nekoliko centimetara i unijevši mu se u lice grubo rekao: 'Zašto nahuškavaš ljude na mene, zašto si držao uključen spikerfon!?' Kada mu je neposredni rukovodilac odgovorio: 'Ne možete tako da razgovarate sa mnom, izađite napolje!', Grković ga je uhvatio i snažno vukao za nadlakticu desne ruke i rame, sprečavajući ga da napusti kancelariju i izgovarajući pri tom vulgarne i uvredljive riječi", piše u opisu događaja, u kojem se navodi da su posljedica ovoga bili krvni podlivi na Dragičevićevoj ruci.

"Nezavisne" su pokušale da dobiju i Grkovićevu izjavu povodom ovih dešavanja, ali u Konzulatu nije odgovarano na naše pozive.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, upoznata je sa svim skandalima, kojih je s Grkovićeve strane bilo još. Ona, međutim, upozorava da je ovakvo stanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH samo posljedica, odnosno da je stvarni uzrok "jaranska" kadrovska politika, koju je godinama provodio bivši ministar Sven Alkalaj.

"On je mimo zakonske procedure primao nekompetentne kadrove. Tražiću punu disciplinsku odgovornost i najstrože sankcije za ovakve postupke pojedinaca koji u DKP mreži predstavljaju BiH", potvrdila je Trišić-Babićeva.

Najavljuje da će tražiti i odgovor zašto sporni kadrovi i danas imaju prioritet pri popuni DKP-a.

"Očigledno je da oni svojim ponašanjem narušavaju ugled BiH, imajući u vidu veliki broj skandala koje prave, prvenstveno iz neznanja, ali i neskrivene podrške koju uživaju od odgovornih lica u MIP-u, koja učestvuju u kreiranju i vođenju kadrovske politike", zaključuje ona.

Korupcija i nepotizam, skandali i talovi

Ana Trišić-Babić prije nekoliko godina pozvala je inspekciju u sjedište MVP-a, šaljući urgencije Ministarstvu pravde BiH za utvrđivanje svih okolnosti pod kojima tadašnji ministar Sven Alkalaj provodi konkursne procedure. Naime, nakon jedne takve, nadasve, sporne procedure, 5. januara 2012. godine (mjesec dana pred dolazak Lagumdžije) u radni odnos je mimo zakona primljen i Stefan Grković. S obzirom na to da je imao diplomu samo srednje škole, zaposlen je na "dužnost" operatera u telefonskoj centrali!?

Iz MVP-a su u to vrijeme stizale informacije da su pojedini šefovi odsjeka s Alkalajem bili godinama interesno povezani, posebno Stefanov otac Ljubo Grković i Vidosav Cvijetić (tadašnji šef finansija, čijeg je sina Alkalaj također zaposlio). Zanimljivo je da je Ljubo Grković 2008. primio na posao Eminu Merdan, koja je potom postala šefica Alkalajevog kabineta i osoba "izuzetno bliska" bivšem ministru, što je bila protuusluga Alkalaju koji ga je ranije unaprijedio u šefa Odsjeka za Afriku i Aziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije