BiH

Šeks: Vlada ne smije dati BiH vrh poluostrva Kleka i ostrvca u zalivu

 Šeks: Vlada ne smije dati BiH vrh poluostrva Kleka i ostrvca u zalivu
Šeks: Vlada ne smije dati BiH vrh poluostrva Kleka i ostrvca u zalivu

ZAGREB- Vladimir Šeks, HDZ-ov saborski poslanik, rekao je danas kako će se za ratifikaciju Sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. prema kojemu Hrvatska BiH prepušta vrh poluoostrva Kleka i ostrvca u malostonskome zalivu, morati osigurati podrška dvije trećine saborskih poslanika, budući da se, ocijenio je, radi o odricanju od suvereniteta.

Ponjegovim riječima, ta ostrvca istorijski su uvijek pripadali Hrvatskoj i nikada, osim za vrijeme otomanskog imperija, nisu bili pod pravosudnom jurisdikcijom druge države. Zbog toga bi ustupanje prema tom sporazumu značilo promjenu granica i odricanje Hrvatske od dijela svog teritorijalnog suvereniteta, kazao je za Hrvatski radio.

Šeks tvrdi da je on 1999. bio protiv ratifikacije te da je tadašnji, već teško bolestan, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio doveden u zabludu.

Pusić: Sporazum Tuđman-Izetbegović vjerojatno u ratifikaciju

Ministarka vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak kako će sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999., prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluoostrva Kleka i ostrvca u malostonskom zalivu, vrlo vjerojatno biti predložen za ratifikaciju u Hrvatskom saboru.

Sarajevski "Dnevni avaz" je u ponedjeljak prenio izjavu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije kako je tokom nedavnog susreta s Pusićevom potvrđeno da Hrvatska mora imati neku vrstu komunikacije između dva dijela svoje teritorije presječene na području Neuma, a rješenje za taj problem ne bi smjelo zadirati u suverenitet BiH. Ostrvca Veliki i Mali Škoj u Neumskom zalivu trebaju pripasti BiH, no Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoju teritoriju, izjavio je Lagumdžija.

Za Hrvatski radio ministarka Pusić je rekla da se o tome u Hrvatskoj razgovara već nekoliko mjeseci, te da je vrlo je vjerovatno da će na ovaj način i u toj formi sporazum biti predložen za ratifikaciju, a ističe i da se Hrvatska ničega ne odriče. "Pametno je postići racionalne dogovore koji su u interesu obiju zemalja", kazala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije