BiH

Šepić: Mogerini ne dolazi da "gasi vatru"

Šepić: Mogerini ne dolazi da "gasi vatru"
Šepić: Mogerini ne dolazi da "gasi vatru"

SARAJEVO - Povodom najavljene posjete visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnju i sigurnosnu politiku Federike Mogerini Bosni i Hercegovini, Senad Šepić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i direktor stranačke Političke akademije, saopštio je da jedna tako visoka dužnosnica EU ovog puta ne dolazi u Sarajevo da "gasi vatru" među političkim liderima već na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Prema planu, Mogerini će se sastati s članovima Predsjedništva, održaće i govor pred članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Sve će se odvijati u državnim institucijama. Poruka iz Sarajeva prema Briselu i glavnim gradovima zemalja članica EU ovaj put će biti vrlo pozitivna", naglašava Šepić.

Tri dana nakon prošlogodišnjih februarskih protesta, tadašnja visoka predstavnica EU je novinarima izrazila nadu da će političari u BiH prepoznati zahtjeve građana.

Dva mjeseca kasnije, predstavnici pet stranaka biskih porodici Evropskih narodnih stranaka (SDA, PDP, HDZ BiH, SDS i HDZ 1990) potpisali su Izjavu o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi, podsjeća Šepić.

"Dok se spremam za sutrašnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, kada ćemo potvrditi tekst izjave koju je primpremilo Predsjedništvo BiH, a potpisalo 14 političkih stranaka, ne mogu da ne pomislim kako su građani BiH u oktobru izabrali one koji su čuli februarske proteste. Nas koji smo obećali stabilizaciju političkih prilika, socio-ekonomske reforme, podršku borbi protiv korupcije i napredak u evropskim integracijama.

Devetnaest sedmica nakon izbora uradili smo dio posla. Predsjedništvo BiH je pripremilo i s 14 političkih stranaka usaglasilo zajedničku izjavu o reformama na putu ka EU. To nam je otvorilo put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sporazum će probuditi administraciju, politiku zabaviti konkretnim stvarima, a našoj privredi otvoriti nove mogućnosti. I podržati sposobnije među nama da dođemo do izražaja", riječi su Senada Šepića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije