BiH

Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve

Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve
Sijekovac: Džombić poručio institucijama BiH da izjednače žrtve
Srna

BROD - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić poručio je danas pravosudnim institucijama BiH da izjednače žrtve u BiH i da počnu da procesuiraju zločine počinjene nad Srbima.

"Pravosudne institucije BiH sve zločine treba da posmatraju kao krivičnopravne procese, a ne kao političke procese usmjerene prema srpskom narodu", rekao Džombić u Sijekovcu na obilježavanju devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu uvaženi i ukoliko ne bude promijenjena dosadašnja praksa, kaže premijer Džombić, pravosudni organi BiH i BiH nemaju perspektivu.

Premijer Srpske je podsjetio da su prije 19 godina u Sijekovcu ubijeni nedužni civili, ali da još nema odgovora zbog čega i dodao da je najvjerovatnije to učinjeno samo zato što su bili Srbi.

"Dodatno opterećuje činjenica da još niko nije odgovarao za zločine u Sijekovcu, niti se vodi bilo kakav proces i pored činjenice da postoje brojni dokazi o počinjenom zločinu", rekao je Džombić, naglasivši da RS nikada neće odustati da zločinci nad srpskim narodom budu izvedeni pred lice pravde i pravedno kažnjeni, jer samo to može biti mala utjeha porodicama nastradalih.

On je naglasio da u RS potrebno jedinstvo po ovom i drugim pitanjima, jer je ono od neprocjenjive važnosti za njen i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. "Posebno nam je potrebno političko jedinstvo u vezi sa pitanjima o kojima nema kompromisa, kao što je neupitnost RS", zaključio je Džombić.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u crkvi Svete Velikomučenice Marine u Sijekovcu kod Broda, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen ploču danas je obilježena devetnaesta godišnjica stradanja Srba u ovom mjestu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije uz sasluženje više sveštenika ove eparhije.

Osim premijera Srpske, obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije došao u Sijekovac, iako mu je poziv upućen.

Agresija oružanih snaga Republike Hrvatske na Srbe u BiH i pokolj u Sijekovcu 26. marta 1992. godine, kada je ubijeno devet civila, najavili su početak rata u BiH. Najmlađa žrtva bio je sedamnaestogodišnji Dragan Milošević, a najstarija 72-godišnji Jovo Zečević.

Srpski civili ubijeni u Sijekovcu 26. marta 1992. godinu su Jovo /Vase/ Zečević /1920./, Vaso /Jovana/ Zečević /1958./, Milan /Jovana/ Zečević /1950./, Petar /Jove/ Zečević /1953./, Luka /Ilije/ Milošević /1943./, Dragan /Luke/ Milošević /1974./, Željko /Luke/ Milošević /1968./, Mirko /Vida/ Radanović /1965./ i Sreto /Mihajla/ Trivić /1927./.

Regularne snage Republike Hrvatske zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata tokom 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Đokić: Zločinom u Sijekovcu uspostavljena spirala zločina u BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić izjavio je danas da je zločinom nad Srbima u Sijekovcu 1992. godine uspostavljena spirala zločina i rat koji je kasnije uslijedio u BiH.

"Za otpočinjanje zločina u BiH odgovorne su regularne snage Hrvatske, koje su prešle preko Save u Sijekovac, u mirno selo, počinivši tako strašan zločin", rekao je Đokić novinarima u Sijekovcu kod Broda, nakon obilježavanja devetnaeste godišnjice stradanja Srba u ovom mjestu.

Istakavši da je poražavajuća činjenica da do danas počinioci zločina u Sijekovcu nisu odgovarali, niti oni koji su te zločine planirali, Đokić je rekao da je pred Okružnim tužilaštvom u Doboju ozbiljnije otpočela istraga i najavljena optužnica protiv Nijaz Čauševića, ali ništa više od toga, iako je poznato čije su snage počinile zločin u Sijekovcu i ko je njima komandovao.

Đokić je rekao da će resorno ministarstvo biti neumorno da podstakne predstavnike pravosudnog sistema da odgovorni za zločine nad Srbima odgovaraju u BiH, kao i pred sudovima država okruženja.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da su zločin u Sijekovcu počinile regularne jedinice Hrvatske i muslimansko-hrvatske paravojne formacije u namjeri da otjeraju Srbe sa ovih prostora

On je rekao novinarima da je istina da je 1992. godine Hrvatskoj najviše odgovarao sukob u BiH, kako bi sebi obezbijedila samostalnost i podršku međunarodne zajednice.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac rekao je Srni da je potrebno da nadležni organi stave u prioritet pokretanje tužbe protiv Hrvatske zbog agresije koju je 1992. godine počinila na RS i BiH.

"Odgovorni za zločine moraju se privesti pravdi kako bi odgovarali za sve zločine nad Srbima", zaključio je Grabovac.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije