BiH

Sindikalci otvoreni za razgovor

Sindikalci otvoreni za razgovor
Sindikalci otvoreni za razgovor

ZVORNIK - Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske poručilo je danas političkim partijama, nezavisnim kandidatima i javnosti Srpske da je, u okviru predizborne kampanje, otvoreno za razgovore sa svim političkim subjektima na predstojećim izborima.

"Konfederacija sindikata Republike Srpske, kao sindikat koji u svom sastavu ima veliki broj članova-radnika u javnom i privrednom sektoru, i dalje će insistirati kod budućih vlasti na usvajanju mjera radi stvaranja boljeg privrednog ambijenta, većoj podršci privredi, kao i na poboljšanju statusa radnika", navodi se u saopštenju ovog sindikata, koje je potpisao predsjednik Obrad Belenzada.

Konfederacija sindikata traži omogućavanje svim relevantnim organizacijama da učestvuju u kreiranju radno-pravnog zakonodavstva Republike Srpske i stvaranju pogodnijeg poslovnog okruženja.

U okviru stvaranja pogodnijeg privrednog poslovnog okruženja, Konfederacija sindikata traži razrješavanje imovinsko-pravnih odnosa u preduzećima, smanjenje opterećenja privrede po osnovu taksi i naknada, te da vremenski bude izjednačena isplata plata i doprinosa sa platom.

Ističući da je neophodno da se zakonski propiše da se isplata plata veže za isplatu doprinosa i ukinu naknade koje se odnose na ukupan prihod preduzeća, Konfederacija sindikata Srpske traži ukidanje poreza na regres, topli obrok, terenski dodatak, koje treba svrstati kao trošak poslodavca, a ne kao lično primanje radnika.

Konfederacija sindikata traži vraćanje stope poreza i doprinosa na platu iz perioda 2010. godine, uz obaveznu njihovu uplatu, pojačanu kontrolu sa redovnim izvještavanjem, te da se javne nabavke prilagode domaćim preduzećima.

Ova asocijacija traži aktiviranje predstavništva Republike Srpske radi iznalaženja tržišta za domaće proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije