BiH

Sindikati iz Srbije solidariše se s sindikalcima iz BiH

Sindikati iz Srbije solidariše se s sindikalcima iz BiH
Sindikati iz Srbije solidariše se s sindikalcima iz BiH

Udruženi sindikati Srbije (USS) "Sloga" uputili su pismo podrške Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) u kojem se solidariziraju s radničkim zahtjevima u pogledu (ne)prihvatanja novog Zakona o radu.

U pismu koje je predsedniku SSSBiH-a Ismetu Bajramoviću, sindikalnom članstvu i radnicima uputio predsjednik USS "Sloga" Željko Veselinović, navodi se da USS "Sloga" najsnažnije osuđuju svaki pokušaj nametanja novog Zakona o radu radnicima BiH, bez učešća njihovih ovlašćenih predstavnika sindikata kroz aktivan i iskren socijalni dijalog.

„Uime sindikata i cjelokupnog članstva, kao i u svoje lično ime, želim da istrajete u naporima da spriječite donešenje Zakona o radu kojim se svijet rada baca pod noge, a svijet kapitala još više bogati kroz angažovanje jeftine radne snage“, navodi se.

Kako u pismu dalje navodi, u USS-u "Sloga" svjesni su težine vremena u kome živimo, posljedica i cjelokupnog stanja dviju država, te političkog i ekonomskog faktora, te uvereni "da je ovo samo početak novog doba, u kome sindikati, kao autentični predstavnici zaposlenih, moraju skupiti zajedničku snagu i znanje kako bi se oduprjeli svijetu neoliberalnog kapitala i kako bi zaštitili radnike".

„Uz izraze najveće solidarnosti sa Vama, ističem i spremnost Udruženih sindikata Srbije "Sloga" da, zajedno nastavimo borbu protiv svih oblika ugnjetavanja radnika, većim stepenom međusobne solidarnosti zasnovane na pojačanoj međuregionalnoj sindikalnoj saradnji“, navodi se u pismu, uz slogan "Uvijek solidarno i složno!".

 

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije