BiH

Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante

Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante
Foto: N.N. | Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante

BIHAĆ - Situacija s migrantima na području Unsko-sanskog kantona postaje sve složenija i potrebna je mnogo bolja saradnja i koordinacija nadležnih institucija na svim razinama vlasti kako ne bi došlo do eskalacije ovog problema, zaključeno je na danas održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s premijerom USK Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Mektić je tokom posjete Bihaću posjetio improvizovani prihvatni centar za migrante, koji se nalazi u zgradi nedovršenog đačkog doma u naselju Borići, te se uvjerio u loše uslove u kojima borave strani državljani. "Ono što treba da učinimo je da ispoštujemo sve konvencije koje se tiču prihvata i smještaja i stvorimo humane uslove za boravak tih ljudi. Ne smijemo dozvoliti da stanje postane anarhično i da se formiraju nekakva šatorska naselja koja je teško kontrolisati. U narednom periodu pokušaćemo stvoriti potrebne kapacitete i dovoljan broj prihvatnih centara", rekao je Mektić.

Premijer Rošić je istakao kako je potrebno učiniti sve da se migranti nalaze na jednom mjestu kako bi policiji i zdravstvenim službama bio olakšan posao njihovog nadzora i pregleda. Prema njegovim riječima, najbolje bi bilo da se u Unsko-sanskom kantonu formira jedan prihvatni centar, koji bi bio izdvojen od gradskih naselja. "Trenutno imamo jedan objekat koji bi mogao da preraste u takav centar i trebaće nam pomoć s viših nivoa kako bismo ga prilagodili za smještaj i boravak migranata", rekao je Rošić.

Mektić je naveo kako se Bosna i Hercegovina suočava s velikom migrantskom krizom koja je dosta složena. On je rekao kako raste intenzitet dolaska migranata u našu zemlju i da situaciju komplikuje što je Hrvatska zatvorila granice i ne dozvoljava prolazak migranata ka zapadnoevropskim zemljama, koje su njihov krajnji cilj.

Sa druge strane, Mektić je istakao kako vlasti u Srbiji i Crnoj Gori stimulišu odlazak migranata koji su bili smješteni u prihvatnim centrima na području tih država i da oni bez većih problema prelaze na teritoriju BiH. "Ako se bude stvarala ova vrsta pritiska da Evropska unija i njene države drastično zatvaraju granicu, mi ćemo morati uraditi isto", ponovio je Mektić. Problemi s migrantima na području USK su svakim danom sve veći i neprestano se povećava njihov broj.

Zdravstvena i sigurnosna situacija, kada su u pitanju strani državljani koji borave na području Bihaća i Velike Kladuše, za sada su pod kontrolom, ali postoji stalna opasnost izbijanja i širenja zaraznih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije