BiH

Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante

Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante
Foto: N.N. | Situacija u USK sve složenija: Potreban jedan centar za migrante
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Situacija s migrantima na području Unsko-sanskog kantona postaje sve složenija i potrebna je mnogo bolja saradnja i koordinacija nadležnih institucija na svim razinama vlasti kako ne bi došlo do eskalacije ovog problema, zaključeno je na danas održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s premijerom USK Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Mektić je tokom posjete Bihaću posjetio improvizovani prihvatni centar za migrante, koji se nalazi u zgradi nedovršenog đačkog doma u naselju Borići, te se uvjerio u loše uslove u kojima borave strani državljani. "Ono što treba da učinimo je da ispoštujemo sve konvencije koje se tiču prihvata i smještaja i stvorimo humane uslove za boravak tih ljudi. Ne smijemo dozvoliti da stanje postane anarhično i da se formiraju nekakva šatorska naselja koja je teško kontrolisati. U narednom periodu pokušaćemo stvoriti potrebne kapacitete i dovoljan broj prihvatnih centara", rekao je Mektić.

Premijer Rošić je istakao kako je potrebno učiniti sve da se migranti nalaze na jednom mjestu kako bi policiji i zdravstvenim službama bio olakšan posao njihovog nadzora i pregleda. Prema njegovim riječima, najbolje bi bilo da se u Unsko-sanskom kantonu formira jedan prihvatni centar, koji bi bio izdvojen od gradskih naselja. "Trenutno imamo jedan objekat koji bi mogao da preraste u takav centar i trebaće nam pomoć s viših nivoa kako bismo ga prilagodili za smještaj i boravak migranata", rekao je Rošić.

Mektić je naveo kako se Bosna i Hercegovina suočava s velikom migrantskom krizom koja je dosta složena. On je rekao kako raste intenzitet dolaska migranata u našu zemlju i da situaciju komplikuje što je Hrvatska zatvorila granice i ne dozvoljava prolazak migranata ka zapadnoevropskim zemljama, koje su njihov krajnji cilj.

Sa druge strane, Mektić je istakao kako vlasti u Srbiji i Crnoj Gori stimulišu odlazak migranata koji su bili smješteni u prihvatnim centrima na području tih država i da oni bez većih problema prelaze na teritoriju BiH. "Ako se bude stvarala ova vrsta pritiska da Evropska unija i njene države drastično zatvaraju granicu, mi ćemo morati uraditi isto", ponovio je Mektić. Problemi s migrantima na području USK su svakim danom sve veći i neprestano se povećava njihov broj.

Zdravstvena i sigurnosna situacija, kada su u pitanju strani državljani koji borave na području Bihaća i Velike Kladuše, za sada su pod kontrolom, ali postoji stalna opasnost izbijanja i širenja zaraznih bolesti.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Vukota

zločinac se vraca na mjesto zlocina,zna Gagi sta je nekada radio na tom podrucju. a kaze zatvorice granicu ali čeka da dođe dovoljan broj terorista a sve je to u dogovoru tzv Saveza za Promjene i SDA !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije