BiH

Situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne

Situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne
Situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne

MOSTAR- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Mostaru da je situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

Tokom sastanka Bramerca u Mostaru sa glavnim tužiocem Hercegovačko-neretvanskog kantona Mladenom Jurišićem konstatovano je da se najteži slučajevi ratnih zločina ne završavaju i da bi u strategiji Tužilaštvo BiH naglasak trebalo da stavi upravo na te predmete i rješava ih po svaku cijenu.

Na sastanku je razgovarano i o predmetima koji se iz Tužilaštva BiH prebacuju na entiteski i kantonalni nivo, kao i o načinu pomoći Haškog tužilaštva domaćim institucijama u procesuiranju ratnih zločina.

Bramerc je novinarima u Mostaru rekao da rezultat mora biti zajednički rad pravosuđa na svim nivoima, te da ima mnogo pitanja koja treba riješiti.

On je kao pozitivno ocijenio to što je u posljednje dvije godine dvostruko uvećan broj procesuiranih predmeta ratnih zločina.

"Imamo oko devet miliona stranica dokumenata sa područja bivše Jugoslavije u našim bazama podataka i veliki dio tih dokumenta želimo staviti na raspolaganje našim kolegama na entitetskom i kantonalnom nivou", naveo je Bramerc.

Jurišić je naglasio da je Tužilaštvo 2014. godine riješilo duplo više predmeta nego 2013, a ove godine skoro duplo više nego lani.

On je dodao da je to učinjeno uz pomoć projekta koji finansira EU, a kojim je omogućeno dodatno angažovanje tužilaca.

Jurišić je napomenuo da se sa nivoa BiH na kantonalni nivo obično prebacuju lakši predmeti i da se oni brzo završavaju.

Jedini pojedinačni slučaj ratnog zločina za koji se Bramerc interesovao u Mostaru je slučaj "Vranica", a Jurišić mu je objasnio da je presuda za "Vranicu" do sada tri puta ukidana na Vrhovnom sudu Federacije BiH i da je slučaj vraćan na ponovno suđenje bez konkretnih uputstava.

"Povodom tog predmeta saslušano je šezdesetak svjedoka i sad je ponovo u fazi zakazivanja suđenja, s tim da niko neće da bude branilac po službenoj dužnosti", objasnio je Jurišić.

Haški tužilac danas je u Mostaru obišao područje svjetske baštine Uneska, Stari most i staro jezgro grada Mostara zajedno sa šefom sarajevske Kancelarije Uneska u BiH Sinišom Šešumom i gradonačelnikom Mostara LJubom Bešlićem.

Za rušenje Starog mosta 9. novembra 1993. u Hagu se sudi generalu HVO-a Slobodanu Praljku. U prvostepenoj presudi Praljku, koji je osuđen na 20 godina, taj dio je izbačen i Stari most označen kao legitiman vojni cilj. Međutim, u Hagu se sada čeka drugostepena presuda Praljku.

"Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu počinioci moraju krivično odgovarati", rekao je Bramerc.

Bramerc je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mostaru održao predavanje studentima.

Glavni tužilac Haškog tribunala najavio je novu posjetu BiH za nekoliko sedmica kada bi trebalo da se sastane sa udruženjima žrtava ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije