BiH

Sjećanje na 12 beba

Sjećanje na 12 beba
Sjećanje na 12 beba

BANJALUKA - Braća i sestre 12 banjalučkih beba, koje su zbog nedostatka kiseonika umrle 1992. godine, juče su ispred Muzeja savremene umjetnosti RS njima u čast otkrili spomenik.

Živka Knežević, majka jedne od 12 beba, je rekla da joj spomenik mnogo znači i da joj je drago da ih se neko sjetio.

"Imam dvoje djece i to me održava u životu, a i danas mi je, poslije 16 godina, veoma teško", rekla je Kneževićeva.

Dvanaest banjalučkih beba koje su rođene od 22. maja do 19. juna 1992. godine, umrlo je uslijed nedostatka kiseonika koji im nije mogao biti dostavljen, jer je posavski koridor bio blokiran. Jedini mogući put da se iz Beograda za Banjaluku dopremi kiseonik bio je vazdušni, ali avionima nije bio dozvoljen let, jer je Savjet bezbjednosti zabranio letove iznad BiH. U tom periodu rođeno je 14 beba, od kojih je jedna i danas živa, a 13. banjalučka zvijezda Slađana Kobas umrla je u 14. godini. Naziv zvjezdice su dobile po pjesmi napisanoj u njihovu čast "12 zvjezdica".

Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, rekao je da je spomenik poruka gospodarima rata da moraju da razmišljaju drugačije i da razvijaju kulturu mira i humanosti.

"Ovaj spomenik nije kao drugi, jer je pun simbolike. Nama je zavjet da mladoj generaciji obezbijedimo miran i spokojan život, kao i poruka da je ovo njihova zemlja koja ih štiti", rekao je Kuzmanović.

Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da spomenik čitavom svijetu šalje poruku da se ovakva stradanja nikad ne smiju ponoviti.

"Nije im data šansa da odrastu i oni ne smiju biti zaboravljeni. Na nama je da njihova stradanja sačuvamo od zaborava. Ovaj spomenik će biti mjesto na kojem ćemo se jednom godišnje okupljati, jer je ovo veliki gubitak, kako za njihove porodice tako i za RS", istakao je Tomić.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da je postavljanje spomenika moralna i svaka druga ljudska obaveza, jer 12 beba nije nikome ništa skrivilo.

"Kada je bilo riječi o lokaciji za postavljanje spomenika, bilo je različitih prijedloga, ali stručnjaci za prostorno uređenje su odlučili da to bude ovdje i ko god dođe u Banjaluku, vidjeće ovaj spomenik i shvatiće tragediju rata koja se desila na ovim prostorima", naglasio je Davidović.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS, koji je i inicijator za postavljanje spomenika, rekao je da spomenik predstavlja dug porodicama nastradalih beba.

"Spomenik predstavlja znak pitanja i simbolizuje majčinu utrobu, a dvanaest srca unutar obruča dvanaest nevinih duša", rekao je Mitrović.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, kao i brojni poslanici Narodne Skupštine RS i odbornici Skupštine grada Banjluka.

Sredstva za spomenik 12 banjalučkih beba obezbijedili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i grad Banjluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije